Την επιστροφή της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 850 ευρώ σύνταξη και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Το μήνυμα ότι σε αυτά τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου, όπως είπε, σε κάθε βήμα προς την κανονικότητα η κυβέρνηση θα αποκαθιστά τις αδικίες που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια, έστειλε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Και επί λέξει, «αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης».
Προς επίρρωσιν αυτού, προέβη σε δύο απτές, μετρήσιμες εξαγγελίες προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Εξαγγελίες στοχευμένες συν τοις άλλοις, αφού οι κατηγορίες αυτές του πληθυσμού είναι που σήκωσαν το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης στα δύο κορυφαία ζητήματα που την απασχολούν: την οικονομική κρίση (οι χαμηλοσυνταξιούχοι ) και το προσφυγικό (οι νησιώτες).
Η υπεραπόδοση των εσόδων, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε κοινωνική αναδιανομή, και πρώτα, προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, εκείνους που από το 2010 και μετά έβλεπαν τις συντάξεις τους να μειώνονται, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. Με την αποψινή της εξαγγελία, η κυβέρνηση κάνει πράξη την παλαιότερη εξαγγελία της για 13η σύνταξη, αφού το σημερινό μέτρο έρχεται λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, συμπλήρωσε.
Στα οικονομικά στοιχεία της εξαγγελίας, η κυβέρνηση χορηγεί 617 εκατομμύρια ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ μηνιαίως, και μάλιστα αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή όσοι λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα πάρουν μεγαλύτερο βοήθημα, που μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλάσιο από τη μηνιαία σύνταξη, διευκρίνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση κανείς από τους επωφελούμενους συνταξιούχους δεν θα πάρει ποσό μικρότερο των 300 ευρώ.
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός κατέδειξε ότι η εξαγγελία αυτή δεν τελειώνει απόψε, αφού, όπως σημείωσε, όσο τα περιθώρια θα διευρύνονται, τόσο σημαντικότερη θα είναι η αναδιανομή. Ας σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό των δηλώσεών του, κατέδειξε ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα τηρηθεί στο ακέραιο, ταυτόχρονα όμως με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Η δεύτερη εξαγγελία αφορούσε τους νησιώτες του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι υποδέχθηκαν τα προσφυγικά κύματα και χάρη στους οποίους κρατήθηκαν ψηλά οι σημαίες της Ευρώπης, σύμφωνα με την πρωθυπουργική διατύπωση. Αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά και για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, ήταν η δέσμευση του Αλ. Τσίπρα: «Τους χρωστούν η Ευρώπη και η ελληνική Πολιτεία», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πλεόνασμα σε αναδιανεμητικούς σκοπούς, υπέρ των πιο αδύναμων της κοινωνίας, θύμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ένταξη δυόμιση εκατομμυρίων συμπολιτών μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επίσης το Πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ή την πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις τους υπογραμμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού και πώς χάρη σε αυτές κρατήθηκε όρθια η Ευρώπη στο προσφυγικό ζήτημα και την οικονομική κρίση, τώρα όμως «ήλθε η ώρα αυτό να το αναγνωρίσει εμπράκτως η Ευρώπη», ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας. Αίτημα που διατυπώνεται στην κρισιμότερη καμπή της διαπραγμάτευσης. Για αυτήν μίλησε άλλωστε στη συνέχεια, προβλέποντας το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, χωρίς όμως, όπως τόνισε, υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις. Αμέσως νωρίτερα είχε χαιρετίσει την ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα επιτρέψουν την έξοδο στις αγορές, την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.
«Θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί», ήταν το «δια ταύτα» των δηλώσεων Τσίπρα.
Διαβάστε αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού
H χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις τις οποίες όμως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, κράτησε και κρατάει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης.
Τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομική κρίση.
Και έφτασε η ώρα αυτό να το αναγνωρίσει εμπράκτως και η Ευρώπη.
Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που ελαφρύνουν το χρέος κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ, είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία.
Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, αλλά συνεχίζουμε τη προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο τη ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις.
Τελικός μας στόχος είναι η οριστική έξοδος από τη κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση στις αγορές χρήματος, η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας.
Η συμφωνία που υλοποιούμε, όμως, εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάβανε και επανακαθορισμό των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία η χώρα ήταν δεσμευμένη.
Έτσι για το 2016, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη συμφωνία που πετύχαμε, μειώθηκε από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε 0,5% ΑΕΠ.
Στόχος που αποδείχθηκε ρεαλιστικός.
Και όπως είναι ήδη γνωστό, με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει, υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο.
Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους, να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και που βιώνουν πιο άμεσα τα βάρη της κρίσης.
Προσηλωμένοι σταθερά στην αντίληψη αυτή άλλωστε, προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα στην ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.
Και προχωράμε άμεσα στην πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για στήριξη των πιο αδύναμων, αποφασίζουμε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτή η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για αυτούς και αυτές που, από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους και αντίστοιχη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους.
Στη πράξη, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Και αυτό θα κάνουμε.
Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.
Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω.
Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους.
Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ.
Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.
Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.
Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σήμερα, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη.
Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης.
Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη.
Τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στήριξη.
Και είμαστε αποφασισμένοι να τους το δείξουμε έμπρακτα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση, στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδυνάτων.
Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης.
Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου.
Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε.
Θα βγούμε από τη κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί.
Σας ευχαριστώ