“Ψυχραιμία” συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, παρατηρώντας ότι η κατάσταση θυμίζει την περίοδο πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Σχετικά με τα εργασιακά, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, καθώς κι η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης. Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «νομίζω ότι έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη» και ζήτησε από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την κυβερνητική θέση.
Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα για το 2018 και 2019
Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μέτρα μετά το 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι παραμένει η διαφωνία με τους πιστωτές για τα χρόνια για τα οποία θα διατηρηθούν τα πλεονάσματα. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2018 και το 2019 κι επισήμανε ότι η υποστήριξη της αντιπολίτευσης σε αυτήν την θέση θα ήταν «πολύ βοηθητική» για τον ίδιο.
Ο Ευ. Τσακαλώτος επανέλαβε την συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για πλεονάσματα στο 2,5% και το υπόλοιπο 1% να κατευθυνθεί μόνο σε μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, ενώ τα έσοδα από τα μη παραμετρικά μέτρα να πάνε σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.
Ο Ευ. Τσακαλώτος άφησε αιχμές για το ΔΝΤ σχολιάζοντας ότι δεν είδε την υποτιθέμενη «διμέτωπη μάχη» που υποστηρίζει ότι δίνει το ΔΝΤ ζητώντας μικρότερα πλεονάσματα από τους Γερμανούς και περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα.
Μικρές οι διαφορές για το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού
Ο Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «δεν θα κολλήσει το πράγμα» στο ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2017, όπου η διαφορά είναι ελάχιστη (20 εκατ. ευρώ), και για το 2018 όπου είναι λίγο μεγαλύτερη (διαφορά 100-150 εκατ. ευρώ με την Κομισιόν, τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ παραπάνω με το ΔΝΤ).
Μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους
Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ρύθμιση του χρέους είναι τα μόνο που έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά αποτελούν ένα μόνο «κομμάτι του παζλ», ενώ ανέλυσε εκτενώς τα μέτρα αυτά που αφορούν την ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων, τις μειώσεις επιτοκίων, καθώς και κέρδη από μια διαφορετική λύση για την επαναγορά ομολόγων του 2011-2012.
Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι με τα μέτρα αυτά μειώνεται το ρίσκο του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον κέρδος. Ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι δεν έχουν δίκιο όσοι λένε για λύση που παραπέμπει στο 2060, καθώς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ξεκινάνε από σήμερα και δίνουν μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές για επενδύσεις χωρίς εκπλήξεις.