Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξέθαψαν αμέσως τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μετά την αποκάλυψη πως το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020 για να μετέχει στο πρόγραμμα.
Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν κοφτή και ξεκάθαρη: “Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δισ.; Το ξέρουν και αυτοί”
Αποτελεί ωστόσο η πρόταση του ΔΝΤ επί της ουσίας μία πρόταση… εξόδου από το ελληνικό πρόγραμμα, ενδεχόμενο το οποίο φαντάζει εφιαλτικό για το Βερολίνο που δεν μπορεί να σηκώσει προεκλογικά μία τέτοια ήττα;
Θα επιμείνουν οι θεσμοί σε μία τέτοια πρόταση από το Ταμείο, η οποία επί της ουσίας μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις σε μία συγκυρία εξαιρετικά επικίνδυνη για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (ιταλικό δημοψήφισμα, εκλογές στην Αυστρία, προεκλογική περίοδος σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία και… νέο μνημόνιο για την Πορτογαλία) ;
Η απάντηση από πολλά ευρωπαϊκά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου είναι όχι. Μία νέα πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα στις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δαυλός στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και του Ευρώ.
Ο μόνος ο οποίος επενδύει και επιδιώκει πολιτικές εξελίξεις στη σημερινή συγκυρία δεν είναι άλλος από τη Νέα Δημοκρατία και τους… πολιτικούς της δορυφόρους στο εν Ελλάδι πολιτικό σκηνικό. “Είναι τυχοδιώκτες όσοι επενδύουν σε καταστροφικές εξελίξεις στη χώρα για να προκληθούν εκλογές” αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας σε συνέντευξή του στην Ημερησία, καρφώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ενοχηστρωτή του πολιτικού χάους.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου παραμένει αυτή που έχει διατυπωθεί πολλάκις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ότι δηλαδή το ίδιο θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Πάντως η σύγκλιση μέχρι στιγμής που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει πως εάν δεν υπήρχε το Ταμείο, η συμφωνία για την αξιολόγηση θα είχε ήδη κλείσει και θα περνούσε η διαπραγμάτευση στο ζήτημα του χρέους.
Πώς όμως θα βρεθεί η χρυσή τομή για το ΔΝΤ;
Η απάντηση ίσως να βρίσκεται σε μία αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη κατά τη χθεσινή ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία πιο χαλαρή συμμετοχή του Ταμείου… μέχρι νεωτέρας.
Το ΔΝΤ σύμφωνα με αυτή τη θέση θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ξεκλειδώσουν τώρα οι εμπλοκές και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιολόγηση και το χρέος.