Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποταμίσιο “παιχνίδι” με τα εθνικά θέματα – Στήνουν εκδήλωση στο Ζάππειο με Ροζάκη και Ντόρα

Ποταμίσιο “παιχνίδι” με τα εθνικά θέματα – Στήνουν εκδήλωση στο Ζάππειο με Ροζάκη και Ντόρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ρόλο στην εξωτερική – εθνική πολιτική της χώρας διεκδικεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με το νεοφιλελεύθερο και υπό κατάρρευση απόκομμά του, το Ποτάμι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε τη τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τις μεγάλες αποφάσεις σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ένας υπουργός Άμυνας ή ένας υπουργός Εξωτερικών να δεσμεύει τη χώρα. Βεβαίως λησμονεί ο κύριος Θεοδωράκης ότι δεν είναι “ένας υπουργός Άμυνας ή ένας υπουργός Εξωτερικών”, είναι η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση που έχει εξουσιοδοτηθεί από τον ελληνικό λαό να κυβερνά τη χώρα, ενώ ο κύριος Θεοδωράκης, που ξαφνικά τον έπιασαν “εθνικές ανησυχίες”, δεν τον είδαμε να ανησυχεί ομοίως όταν προηγούμενες κυβερνήσεις δέσμευαν με μνημόνια τη χώρα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ζήτησε η συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα να γίνεται δημόσια «γιατί πρέπει να υπάρχει σύμπνοια στην κορυφή και διάλογος στη βάση».

Σαφώς και αυτή είναι μια δήλωση πολιτικά ανόητη (εάν όχι εθνικά επικίνδυνη). Σαφώς και τα εθνικά θέματα συζητιόνται δημόσια, εξάλλου μέσα από τον δημόσιο διάλογο αποκαλύφθηκε η πέμπτη φάλαγγα που επιχείρησε να πετύχει “λύση” του Κυπριακού με παραμονή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Αλλά αυτό που οφείλει να αποσαφηνίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εάν η πρότασή του σημαίνει να συζητιόνται δημόσια και εθνικά απόρρητα μυστικά ή εάν ο ίδιος θέλει να γνωρίζει τα απόρρητα.

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει το Ποτάμι στο Ζάππειο το βράδυ της Δευτέρας με θέμα «Τα σύνορα, η Λωζάνη, η ειρήνη. Η στάση της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι; Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο;», ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε, ότι ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει τις προτάσεις των κομμάτων για τα εθνικά ζητήματα.

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, από τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Παύλος Τσίμας.

Τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι καλό να υπάρχει μια προσπάθεια συνεννόησης πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως όσων μας χωρίζουν. Γι’ αυτό και πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να συζητήσουμε και να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις σε άλλα κόμματα».

Ανέφερε επίσης, ότι πρέπει να δώσουμε απάντηση στη στάση του Ερντογάν. Ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως δεν εξήγησε γιατί οι ευρωβουλευτές του Κύρκος και Γραμματικάκης καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Πώς λοιπόν ο Σταύρος Θεοδωράκης και το απόκομμά του προτείνουν να δοθεί απάντηση στη στάση του Ερντογάν όταν καταψηφίζουν ακόμα κι ένα συμβουλευτικό ψήφισμα, όπως εκείνο της Ευρωβουλής, που υποστηρίχτηκε τόσο από τη δεξιά όσο κι από τους σοσιαλιστές;

Το εν λόγω ψήφισμα που εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές συνυπογράφουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά. Σημειώνεται πως από τους Έλληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν το ψήφισμα οι Γ. Γραμματικάκης, Σ. Σακοράφα, Μ. Κύρκος.

Τι αναφέρει το ψήφισμα που δεν ψήφισε το κόμμα του Θεοδωράκη

Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές «καταδικάζουν απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία, διατηρούν τη δέσμευση να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ, καλούν ωστόσο την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Δεσμεύονται να επανεξετάσουν τη θέση τους όταν αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κατά πόσο θα έχουν αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη χώρα.

Υπογραμμίζουν ότι η επαναφορά της κεφαλικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας.

Σημειώνουν ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει 7 από τα 72 σημεία αναφοράς για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (visas) ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Τροπολογία για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης μια τροπολογία με αφορμή τις πρόσφατες αμφισβητήσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Με την τροπολογία, που προστέθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Μανώλη Κεφαλογιάννη, προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν ένα αιώνα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...