Διαβάστε σχετικά για Δάνεια, Εξεταστική Επιτροπή, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Λάππας, ΣΥΡΙΖΑ, Τράπεζες, Χρέη Κομμάτων,
Ενώ οδεύουν προς το τέλος τους οι εργασίες της κοινοβουλευτικής, εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια προς πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, Σπύρος Λάππας, περιγράφει σε συνέντευξή του στο Left.gr., το «άνοιγμα» κομμάτων και ΜΜΕ, στέλνοντας και ένα πολιτικό μήνυμα: «Έχουμε αποφασίσει με απόλυτη ειλικρίνεια να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ και νομικός, «στα 418.000.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των κομμάτων στις τράπεζες. Από αυτά, τα 401 εκατομμύρια προέρχονται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ». «Από το φθινόπωρο του 2011», προσθέτει, «δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τα 401 εκατ. που χρωστάνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με τους επιεικέστερους υπολογισμούς που κάναμε στην εξεταστική, η μεν ΝΔ ακόμα και εάν δίνει όλη την κρατική επιχορήγηση την επόμενη εικοσαετία, θα θέλει 150 χρόνια για να εξοφλήσει το δάνειό της, το δε ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί 410 χρόνια».
Ο κ. Λάππας παραθέτει στοιχεία και γι’ αυτά που χρωστούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Όπως αναφέρει ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ τα χρήματα που χρωστούν στα 4 βασικά πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank). Αλλά «το πραγματικά σκανδαλώδες», σύμφωνα με το βουλευτή, είναι ότι «εισέπραξαν νέα δάνεια κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων του μνημονίου και ενώ προχωρούσαν σε μαζικές απολύσεις και παρουσίαζαν τεράστιες ζημιές και απώλειες εσόδων», την ώρα που είχε κοπεί κάθε δανειοδότηση ακόμη και των υγιών επιχειρήσεων.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εισηγητή του στην εξεταστική επιτροπή, για την αποτύπωση του γνωστού «τριγώνου της διαπλοκής», εκεί όπου «οι τράπεζες έδιναν αθρόα δάνεια στα ΜΜΕ κατόπιν πίεσης του κομματικού συστήματος, τα ΜΜΕ από αίσθημα ευγνωμοσύνης από την αθρόα χρηματοδότηση χωρίς καμιά διασφάλιση ή εγγύηση, πρόβαλλαν το «έργο» των κυβερνήσεων: έτσι λειτουργούσε η λεγόμενη διαπλοκή».