Διαβάστε σχετικά για Άγκυρα, Αλέξης Τσίπρας, Αμπού Ντάμπι, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,
Στο Άμπου Ντάμπι για τη διεθνή διάσκεψη της UNESCO θα μεταβεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, με το ενδιαφέρον όλων να επικεντρώνεται στο κατά πόσο θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα δώσει επίσης το παρών.
Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν το βράδυ της Πέμπτης περί κλεισμένου ραντεβού μεταξύ των δύο πολιτικών στον απόηχο του ναυαγίου στο Μοντ Πελεράν για το Κυπριακό μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποια κλεισμένη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διπλωματικές διεργασίες με την Άγκυρα έχουν παραμεριστεί μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, καθώς πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα είναι να υπάρξει κοινός βηματισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία για όλες τις επόμενες κινήσεις με την οποία εξάλλου η επικοινωνία είναι διαρκής και σχεδόν καθημερινή.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί διεθνές πρόβλημα παράνομης κατοχής και εισβολής του βόρειου τμήματος του νησιού και δεν είναι σε καμία περίπτωση διμερές. Πάγια εθνική στρατηγική είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την ιδιότητα, όμως της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Την ίδια ώρα εξάλλου η ακραία ρητορική αναθεωρητισμού του Ερντογάν (συνθήκη της Λωζάνης), το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Ευρωκοινοβούλιο και το προσφυγικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει εκ νέου ως μοχλό πίεσης η Άγκυρα, σε συνδυασμό με το ναυάγιο στο Κυπριακό έχουν οξύνει εκ νέου τις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας.
Σε αυτό το κλίμα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θράκη και τις επαφές που θα έχει στην περιοδεία του και με τη μειονότητα, θα στείλει τα σχετικά μηνύματα προς τον Ερντογάν, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τη Συνθήκη της Λωζάνης.