Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: Το παρασκήνιο ενός ναυαγίου – Οι παγίδες Ερντογάν και η ρελάνς Τσίπρα

Κυπριακό: Το παρασκήνιο ενός ναυαγίου – Οι παγίδες Ερντογάν και η ρελάνς Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twiter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο αναφέρεται πως “παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών”.

Η διάσταση απόψεων στο θέμα του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ήταν η αιτία που δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν για τα κριτήρια επί του εδαφικού στο Κυπριακό απομακρύνει προς το παρόν τις ελληνοτουρκικές τριβές για την επίλυση του θέματος που συνεχίζει να αποτελεί τον “τάφο της διπλωματίας”.

Από τις προηγούμενες μέρες η Αθήνα προσπαθούσε με διπλωματικούς ελιγμούς για να αποφύγει τις παγίδες που προσπαθεί να στήσει η Άγκυρα με φόντο την επίλυση του Κυπριακού και οι οποίες επικεντρώνονταν στη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης για την επίλυση το θέματος.

Σχετικό αίτημα μάλιστα υπέβαλε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφναίστηκε έτοιμος για την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, με ένα ενδεχόμενο τετ α τετ του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φάνταζε ορατό για το προσεχές διάστημα.

Ως εκ τούτου, η Αθήνα αποδέχθηκε την πολυμερή υπό την προϋπόθεση πρώτα να υπάρξει διμερής συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν για τη γεφύρωση των μεγάλων διαφορών στο θέμα των εγγυήσεων.

“Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παραμονή του κατοχικού στρατού στα κυπριακά εδάφη” ανέφερε στο TRIBUNE κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, τονίζοντας πως η ανταπόκριση ή οχι της Αγκυρας σε μια τέτοια συνάντηση αλλά και η γενικότερη στάση που θα κρατήσει θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού που είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής χωρίς να λυθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η στάση αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ενιαία, ξεκάθαρη και διαχρονική.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου.

Ευθύνες Τουρκίας

Για να στεφθεί, καταρχάς, με επιτυχία η πολυμερής διάσκεψη, σε αυτά τα δύο θέματα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μία πρότερη συνεννόηση/συμφωνία με την Τουρκική Κυβέρνηση.

Η Τουρκία, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα αφού, α) ουδέποτε διατύπωσε προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, β) ακύρωσε την συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ του κ. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του κ. Cavusoglu, ο οποίος είχε απευθύνει και την σχετική πρόσκληση.

Αντίθετα η Ελλάδα είναι η μόνη που καθόρισε με σαφήνεια και εγκαίρως τις θέσεις της για το καθεστώς των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά και τις εν προκειμένω προτάσεις της –οι οποίες είναι εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων μερών- με γνώμονα την επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, την οποία και στηρίζει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης διόρισε ειδική εκπρόσωπο για την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινή Πρεσβεία: Κοέν και Σκυλακάκης υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας

Κύπρος και Ισραήλ υπέρ της ασφάλειας Κούρδων και χριστιανών της Συρίας

Αμερικανοί γερουσιαστές προτείνουν απαγόρευση εισόδου του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Δημοσκόπηση MRB: Οι Έλληνες θαυμάζουν Πούτιν, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ – «Μαύρο» σε Ερντογάν και Ζελένσκι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...