Σημαντικά όπλα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επίτευξη της ελάφρυνσης του χρέους με ορίζοντα την 5η Δεκέμβρη εκτιμά η κυβέρνηση πως έχει πλέον στη φαρέτρα της, μετά και την εμφατική ψήφο εμπιστοσύνης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για τον τερματισμό της λιτότητας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το “χαρτί” αυτό αναμένεται να ανασυρθεί από την κυβέρνηση τόσο απέναντι στο ΔΝΤ για την αξιολόγηση, όσο και στο Βερολίνο για το χρέος, με τη Γερμανία μέχρι στιγμής να επιμένει πως τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν μετά το 2018.
Ενδεικτικό είναι πάντως πως κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε με νόημα πως μετά την επίσκεψη Ομπάμα όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα όσα θα πει ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Βερολίνο στο… δεύτερο ημίχρονο του ταξιδιού του.
Με την Προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα να λήγει στις 20 Γενάρη, η κυβέρνηση εκτιμά πως έχει μπροστά της καθαρό πολιτικό χρόνο για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και να διασφαλίσει έναν καθαρό διάδρομο σταθερότητας σε βάθος δεκαετίας, εφόσον κλείσει το θέμα του χρέους και επιτευχθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Τούτο βέβαια στόχος είναι να γίνει πριν την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο, καθώς παρά τις εκτιμήσεις πως δεν θα αλλάξει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα από την Προεδρία Τραμπ, ουδείς θέλει να εισέλθει σε νέο καθεστώς αβεβαιότητας και στα αχαρτογράφητα νερά της οικονομικής και γεωπολιτικής στρατηγικής που τελικά θα επιλέξει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το μεγαλύτερο κέρδος ωστόσο που αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δύο διαδοχικές συναντήσεις που έλαβαν χώρα στην Ηρώδου Αττικού, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ήταν η δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην συναντήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση εμπόδια, δηλαδή πρόθετα μέτρα πέραν της υπάρχουσας συμφωνίας, και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.
Στόχος δεν είναι άλλος από την επίτευξη staff level agreement μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα και μέσο – μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε καθαρό “διάδρομο”, σημειώνουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Προς επίρρωση τούτων, από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι μέχρι σήμερα η γραμμή των ΗΠΑ ήταν ότι βεβαίως πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρέος, αλλά και η Ελλάδα πρέπει “να κάνει τα μαθήματα της”, ενώ αυτή τη φορά δεν τέθηκε καθόλου θέμα επιπλέον μέτρων λιτότητας.
Τούτο, ωστόσο, υποδηλώνει και σημαντική αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι πιέσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα αφορούν όχι μόνο τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά αυτή τη φορά και το ΔΝΤ, με το οποίο αντιμετωπίζονται και οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Τα μηνύματα αυτά έρχονται την ώρα που πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει σημαντικά και οι διαφορές που απομένουν μπορούν να κλείσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Ειδικά για το θέμα του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να διαχωρίσει το γερμανικό δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε.
Ενώ εξήρε τον ευρωπαϊσμό της Γερμανίδας Καγκελάριου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, έστειλε σαφές μήνυμα προς την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με μία φράση την οποία ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κατά της Ελλάδας: Pacta sunt servanta, δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επαναβεβαιώνοντας από την πλευρά της κυβέρνησης την πλήρη υλοποίηση των συμπεφωνηθέντων και πετώντας το μπαλάκι για την τήρηση της συμφωνίας αναφορικά με το χρέος στο Βερολίνο, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο ελληνικό χρέος, για το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε πολλάκις σαφή μηνύματα προς το Βερολίνο. “Η λιτότητα δεν αρκεί, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους” σημείωσε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, η οποία σημείωσε πως δεν πρέπει να διακοπεί.
Καθώς όμως ψηλά στην ατζέντα Ομπάμα ήταν και το Κυπριακό, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δνε υπήρξε καμία μορφή πίεσης σε ό,τι αφορά τη λύση. Υποστήριζαν ειδικότερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήρθε για να πιέσει τον πρωθυπουργό για λύση, αλλά ότι συμφώνησαν και οι δύο πως πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ.Τσίπρας έθεσε στον κ.Ομπάμα την ανάγκη για υλικοτεχνική βοήθεια στην Ελλάδα και υποστήριξη για το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών και την επαφή μελών οικογενειών. Από την αμερικανική πλευρά υπήρξε κατανόηση και ακολούθησε η δήλωση Ομπάμα για βοήθεια στην Ελλάδα.