Την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εκφράζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην Kontra News της Κυριακής.
Ο Π. Ρήγας τονίζει πως ο ανασχηματισμός έγινε με μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Απορρίπτει τα σενάρια εκλογών και σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας της κυβέρνησης θα κληθεί να κρίνει ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Ρήγα:
Τελικά βλέπετε φως κ. Ρήγα για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος; γιατί το Βερολίνο εξακολουθεί και στυλώνει τα πόδια.
Οι σκληρές και πολλές φορές ακραίες θέσεις του κ. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα είναι γνωστές εδώ και καιρό σε όλους. Το ποιοτικό στοιχείο που έχει αλλάξει είναι ότι αντιτίθενται, ανοικτά πλέον, στα σχέδιά του όλο και περισσότεροι παράγοντες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Οι δυσμενέστατοι συσχετισμοί του 2015 δεν ισχύουν σήμερα, τους έχουμε με πολύ κόπο ανατρέψει. Μόλις προχθές διαβάζαμε τη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι ο Σόιμπλε δεν μπορεί να τα θέλει όλα δικά του. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάκαμψης, που δεν πρέπει να ανακοπεί με τεχνητό τρόπο. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής ώθησης. Η Ελλάδα δικαιούται γρήγορα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πεποίθησή μου είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ πλέον περιμένουμε από τον κ. Ρέγκλινγκ να παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα μέτρα για το χρέος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Πολλοί, ακόμα και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν πάντως να συνδέσουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με επίσπευση των απαιτήσεων των δανειστών.
Ο ανασχηματισμός που έγινε πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και την ταχύτερη υλοποίηση των συλλογικών κυβερνητικών αποφάσεων. Οι όποιες αλλαγές προσώπων δεν πρόκειται να μεταβάλλουν σε τίποτα την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ούτε πρόκειται να σημάνουν τη μετατόπιση προς τις απαιτήσεις των δανειστών. Έχουμε μπροστά μας τη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και οι στόχοι μας στον τομέα αυτό για παράδειγμα παραμένουν ακριβώς οι ίδιοι: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η οποία, την πενταετία 2010-2014, απορρυθμίστηκε πλήρως, χωρίς μάλιστα να επιτευχθεί κανένας από τους στόχους που οι θεσμοί και οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει. Θεωρώ λοιπόν τις αιτιάσεις αυτές υπερβολικές.
Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους δεν ευοδωθεί τι θα κάνετε; Θα πάτε σε εκλογές;
Καταρχήν, το σενάριο που περιγράφετε έχει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης. Δεν προκύπτει από τις συνομιλίες που έχουμε και από τα μηνύματα που λαμβάνουμε η πιθανότητα εμπλοκής των διαπραγματεύσεων. Τον περασμένο Μάιο όλες οι πλευρές –του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένου- αναγνώρισαν την ανάγκη απομείωσης του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους. Είναι λοιπόν σαφές ότι από τη στιγμή που εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας αναμένουμε από τους εταίρους μας να πράξουν το ίδιο. Για να μη θεωρήσετε ότι αποφεύγω να απαντήσω στην ερώτησή σας πάντως, θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτε το ηρωικό σε μια φυγή δια των εκλογών στη μέση της εφαρμογής ενός προγράμματος. Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό είναι να προστατεύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία από τις συνέπειες μιας δημοσιονομικής προσαρμογής σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνία και αυτή την αποστολή έχουμε σκοπό να την ολοκληρώσουμε σε ορίζοντα τετραετίας, προκείμενου να μας κρίνουν εκ του αποτελέσματος οι πολίτες.
Τη Νέα Δημοκρατία γιατί την κατηγορείτε για ατζέντα 4ου μνημονίου;
Η Νέα Δημοκρατία εδώ και αρκετούς μήνες έχει αποφασίσει να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μόνα όπλα τις κραυγές και την καθημερινή καταστροφολογία. Βασική της επιδίωξη δεν είναι τόσο να βγει η χώρα από την κρίση, όσο η δική της δικαίωση και η παλινόρθωση των παλαιών συστημάτων της οικονομικής ελίτ που στηρίζει και τη στηρίζουν. Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διαιώνιση της ανοχής απέναντι στο σύστημα διαπλοκής. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανέφερε ότι εφόσον αναλάβει την εξουσία όχι μόνο θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά θα το συμπληρώσει με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Πίσω από αυτές τις αόριστες “μεταρρυθμίσεις”, όπως και πίσω από την εξίσου αόριστη περικοπή “δαπανών”, δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά η κοινωνική συντριβή. Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι μια τέτοια ατζέντα δεν μπορεί παρά να συγκροτεί στην πράξη ένα τέταρτο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα το 2019. Πως θα φτάσετε ως εκεί με μια κοινωνία που είναι στα όριά της;
Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2015, με δεδομένη τη συμφωνία, γνωρίζαμε ότι ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας των δημοσιονομικών μέτρων του προγράμματος θα πίεζε τον πρώτο χρόνο την ήδη εξαντλημένη κοινωνία. Η πολιτική μας προφανώς δεν έχει ορίζοντα ενός ή δύο χρόνων. Κινούμαστε με βάση τον οδικό χάρτη που έχουμε ορίσει και έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι με τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με τη διευθέτηση με κάποιο τρόπο του ελληνικού χρέους και με την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας αυτής θα κληθεί να κρίνει ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η κριτική που εκφράστηκε από κορυφαία στελέχη του κόμματός για θέματα που σχετίζονται με την εκκλησία και όχι μόνο, ήταν υπερβολική; είχαν άδικο κατά τη γνώμη σας;
Όπως έχω ξαναπεί, πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό αξιακό μοντέλο από τις προηγούμενες, στο οποίο σημασία δεν έχουν πρωτίστως τα πρόσωπα, αλλά η συντονισμένη λειτουργία και η εφαρμογή πολιτικών που εκπορεύονται μέσα από ένα συλλογικό πλαίσιο. Υπό την έννοια αυτή το πότε και με ποιο τρόπο θα ανοίξουν και θα διευθετηθούν μέτωπα και ρήξεις είναι επίσης συλλογική απόφαση. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της εκκλησίας που αναφέρετε είναι γνωστή και δημόσια εδώ και χρόνια, δεν έχει αλλάξει κάτι πάνω στο ζήτημα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση –τον περασμένο Ιούλιο- μίλησε για την ανάγκη εξορθολογισμού των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, με προοπτική τον διαχωρισμό και τους διακριτούς ρόλους τους. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από την τοποθέτησή μας αυτή.
Είναι ψέμα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται εσωκομματικός πόλος αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση;
Στο πρόσφατο συνέδριό μας πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις με ευρύτατη πλειοψηφία και αυτές καθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε. Οι συλλογικές αποφάσεις μας δεσμεύουν όλους και όλες.
Το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών τι θα σημάνει για τη χώρα μας;
Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τον τρόπο που θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στα ελληνικά ζητήματα. Σίγουρα πάντως υπάρχει μια εύλογη ανησυχία και εγρήγορση, στο βαθμό που ο Τραμπ δείχνει να έχει άγνοια των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, ενώ οι ελάχιστες αναφορές του στη χώρα μας ήταν ως τώρα απαξιωτικές. Πιστεύω πάντως ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει εμφανίσει ως τώρα μια ιστορική συνέχεια, ανεξαρτήτως του ποιος ήταν πρόεδρος.
Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα μήπως καθίσταται ανευ αντικειμένου;
Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα και του Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη συνολικότερα. Είναι γνωστή η στάση των ΗΠΑ και του προέδρου Ομπάμα υπέρ των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ως σημαντικό βήμα για τη μετάβαση σε μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.