Τα χαρτιά τους για τη στάση που θα κρατήσουν στην πέμπτη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ αναμένεται να ανοίξουν τα πολιτικά κόμματα το μεσημέρι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ψήφισης της τροπολογίας για το άρθρο 2Α του νόμου Παππά.
Η κυβέρνηση, επιμένοντας στους χαμηλούς τόνους μετά και το κλίμα ευρείας συναίνεσης που καλλιεργήθηκε στην προηγούμενη Διάσκεψη, πιέζει εκ νέου για συναίνεση, αποσύροντας το άρθρο που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το νόμου 4339, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην κλιμάκωση των πιέσεων στη ΝΔ, δεδομένου ότι πλέον έχει σπάσει το αντιπολιτευτικό μέτωπο για τις άδειες που είχε συγκροτήσει στο πρόσφατο παρελθον με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Το τοπίο, πάντως εξακολουθεί να είναι «θολό» με την ΝΔ να επανέρχεται στην αρχική σκληρή γραμμή της που θέλει την συνολική κατάργηση του νόμου Παππά.
Ο υπουργός Επικρατείας χθες το απόγευμα ενημέρωσε αρκετούς βουλευτές του κόμματος σχετικά με την τροπολογία που θα κατατεθεί, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα χωρίζεται σε δυο σκέλη.
1. Το πρώτο κομμάτι θα μιλά για επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ με τον κ. Παππά να ξεκαθαρίζει χθες το βράδυ στη Βουλή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως ενδεχόμενη κατάργηση του νόμου θα σημαίνει αυτομάτως απαίτηση συγκεκριμένων αξιώσεις των υπερθεματιστών από το δημόσιο. Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση μιλά για «αναστολή» και όχι για «κατάργηση» επειδή ακόμα δεν υπάρχει η επίσημη απόφαση του ΣτΕ.
2. Η τροπολογία θα αναφέρει πως από εδώ και πέρα ο αριθμός των αδειών θα δίνεται με την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Με αυτή την προσθήκη στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν να άρουν την όποια καχυποψία υπάρχει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το νόμο Παππά και τον ορισμό του αριθμού (4) των αδειών.
Παράλληλα, ήδη από χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχει ξεκινήσει έναν εκτεταμένο γύρο επαφών με όλα τα κόμματα και η πλειοψηφία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιμείνει στα πρόσωπα που έχει ήδη προτείνει αφήνοντας, όμως και εδώ «ανοιχτό παράθυρο» για 1-2 αλλαγές.
Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως εκτιμούν πως εν τέλει η ΝΔ θα προσφέρει την πολυπόθητη συναίνεση για τα 4/5 του ΕΣΡ, με τον Νίκο Παππά να σημειώνει σε ήπιους τόνους: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί. Το ΕΣΡ θα πρέπει να ξαναρχίσει όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Δεσμεύομαι να θέσω στη διάθεσή του, αν το επιθυμεί, όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για αυτό».