Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα: Ο Σόιμπλε ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα με Grexit

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα: Ο Σόιμπλε ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα με Grexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, απαντώντας στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η «ριζοσπαστική Αριστερά συνεχίζει να ασκεί πολιτική λιτότητας», σημείωσε:

«Το 2015 δώσαμε μία μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και ταυτόχρονα για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, για να αλλάξει κατεύθυνση. Η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα».

«Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε έναν συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία, λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε, την ίδια στιγμή, να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη μη παροχή εγγυήσεων, μέχρι τώρα, συγκεκριμένα από τη Γερμανία, για ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Συνήθως, τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας, και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται εν μέσω των παράλληλων κρίσεων, χρέους και μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μία προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία».

Στην ερώτηση «πώς απαντά σε εκείνους που εκτιμούν ότι «έχετε προδώσει τα ιδανικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», ενώ και η δημοτικότητά σας έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις», μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Για μας η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μάς οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους»

Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές είναι «μία δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι μία απαραίτητη συμφωνία, υποχρεωτική θα έλεγα» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός «συνεχίζουν να κάνει τα πάντα για να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι «πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υποστήριξε ότι «οι χώρες που δεν δέχονται να μοιραστούν τα βάρη, θα πρέπει να έχουν κυρώσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής. Αλλιώς, θα έχουμε μία ΕΕ α λα καρτ, όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και η κατανομή των ευθυνών δεν θα ισχύουν. Θα είναι καταστροφικό γιατί θα οδηγήσει στη de facto διάλυση και αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε», απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με την πολεμική που έχει αναπτυχθεί με αφορμή το βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων.

Όπως υπογράμμισε, το σχέδιο απέτυχε «κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άγγελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο». «Θα ήθελα να πω με έναν απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μία μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ, όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ, γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη», επεσήμανε.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του για το μέλλον της Ευρώπης, «ειδικότερα με τη σοσιαλδημοκρατική έννοια», τονίζοντας ότι «σήμερα ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη. Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα».

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κυρίως οι ηγέτες των 27, χωρίς να χρονοτριβούν. Δεν είναι η άποψή μου ότι πρέπει να είμαστε σκληροί, αλλά ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε και να προστατεύσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βρετανικός λαός έκανε μία επιλογή που είναι σεβαστή. Αυτή η επιλογή, όμως, έχει και συνέπειες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης αναλυτικά όλο το παρασκήνιο των συναντήσεων Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ για το χρέος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Πρόσκληση Φάμελλου να γίνει και πάλι θεσμικά ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη μία συνολική προοδευτική πρόταση που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...