Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Η Μεγάλη Επική Μάχη για το Χαλέπι, Ιταλία, Ματέο Ρέντσι, Μόσχα, Ντόναλντ Τουσκ, Ρωσία, Σύνοδος Κορυφής, Συρία, Χαλέπι,
Την ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες ήρθαν σε σφοδρή σύγκρουση για την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, καταδικάζοντας τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας.
Ενδεικτική είναι η άκρως επιθετική στάση που υιοθέτησε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κατηγόρησε την Μόσχα ότι επιχειρεί να αποδυναμώσει την ΕΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα εχθροπραξίες, παραβίαση εναέριου χώρου, καμπάνιες παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες της Ε.Ε.
Ωστόσο στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου δεν υπάρχουν αναφορές σε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Μόσχα. Πώς όμως επετεύχθη αυτό;
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε μέν κριτική στη Ρωσία, ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, που παραπέμπει σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι πιθανόν να θέσει σε απειλή την εκεχειρία, την οποία έχει δεχτεί ήδη ο Πούτιν, αντί να την ενισχύσει.
Κατά τη διάρκεια της μακράς συζήτησης, τη θέση αυτή υποστήριξε ενεργά και η Ιταλία. Η στάση της Ελλάδας και της Ιταλίας, είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.