Σε ανένδοτο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων των δανειστών αναφορικά με το χρέος εντός του 2016 έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, με τις τριάντα μέρες που ακολουθούν να κρίνουν το αποτέλεσμα στο μεγάλο “στοίχημα” που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου.
Στόχος της Ηρώδου Αττικού είναι μέσα στον επόμενο μήνα να έχει καταφέρει να κλείσει με μία λύση “πακέτο” τόσο τη δεύτερη αξιολόγηση όσο και τη συγκεκριμενοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους, με τις δύο εξελίξεις να ανοίγουν διάπλατα το δρόμο και για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας χθες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τόνισε πως «μας κάνουν μαθήματα ότι δεν είναι το χρέος το πρόβλημά μας, ή ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια. Μα όταν αιωρείται μια τέτοια αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα ότι μπορεί να αυξηθούν αύριο τα επιτόκια και το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο ακόμα και αν θεωρούσε κάποιος λανθασμένα ότι είναι βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές».
Οι φήμες για επικείμενη πρωτοβουλία από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι για την εξεύρεση λύσης «φουντώνουν», ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα επαφές με την ΕΚΤ να έχει και το Μέγαρο Μαξίμου στο ανώτερο επίπεδο.
Το εγχείρημα παρά το γεγονός ότι εδράζεται στις δεσμεύσεις των πιστωτών έναντι της χώρας, χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας της απροθυμίας του Βερολίνου να προχωρήσει στην υλοποίηση των προβλεπόμενων από τη συμφωνία του Μαΐου για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους λόγω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.
Ήδη από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξει σύσκεψη για το χρέος και την αξιολόγηση, ενόψει του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ στις Βρυξέλλες και των επαφών που θα έχει εκεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Βασικό θέμα των συναντήσεων πέραν του προσφυγικού θα αποτελεί και το ζήτημα του χρέους, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να απομονώσει έτι περαιτέρω το Βερολίνο.
Με συνταγή Ομπάμα
Στην προσπάθεια αυτή εξάλλου ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η κυβέρνηση και με την είδηση που έσκασε σαν βόμβα την Τρίτη για το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.
Από την κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής αλλά ουτε διαψεύδουν τις επίμαχες πληροφορίες. Ωστόσο, όπως φαίνεται τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Αθήνα θέλουν να οριστικοποιήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού.
Το ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για την απομείωση του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αποτελεί μία de facto ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ουάσιγκτον, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Τζακ Λιου αλλά και τη σημερινή παρέμβαση Ομπάμα στην ιταλική La Republica να επιβεβαιώνουν πως οι ΗΠΑ τάσσονται ανοιχτά υπέρ των ελληνικών και νοτιομεσογειακών θέσεων και εντείνουν τις πιέσεις τους προς το Βερολίνο για άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος εντός του 2016.
Μονάχα τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την Αθήνα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της σκληρής κόντρας με τη Γερμανία και με τη διαρκή απειλή της «πυρηνικής βόμβας» της Deutsche Bank να κρέμεται μονίμως πάνω από το κεφάλι της Καγκελαρίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου είχε αποκαλύψει πως πρόθεση του απερχόμενου Προέδρου είναι να έχει υπάρξει λύση πριν την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο.
Πηγές με γνώση των όσων έχουν διαμηφθεί μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρουν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θέλει να αποχωρήσει από την Προεδρία χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς επηρεάζονται άμεσα πέραν των παγκόσμιων οικονομικών και ζητήματα γεωπολιτικά και ασφάλειας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Πέραν αυτού, στο επιτελείο του Προέδρου των ΗΠΑ αναφέρουν πως το θέμα του χρέους πρέπει να λήξει, καθώς οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Ουάσιγκτον με τις εκλογές αφήνουν χρονικό κενό μέχρι να ξαναμπει σε μία ομαλότητα, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια σταθερότητα.