Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αναφορικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ έχει περιέλθει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα τα οποία το ίδιο έχει δημιουργήσει στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών.
Μετά και την “ντρίπλα” Βούτση, ο οποίος με παρέμβασή του στον Νίκο Παππά ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για κυρώσεις στους καναλάρχες που δεν έχουν επισήμως άδεια, το Μοσχάτο βρίσκεται προ του αμείλικτου διλήμματος: Ή να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ (η πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει ο Νίκος Βούτσης ακούγεται ότι θα έχει ονόματα – εκπλήξεις), ή να συνεχίσει στην πεπατημένη της στήριξης των συμφερόντων καναλαρχών.
Ωστόσο κάπου εδώ περιπλέκονται τα πράγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τούτο διότι στην πρώτη περίπτωση η ΝΔ θα βρεθεί παντελώς αναντίστοιχη με τη μέχρι στιγμής ρητορική περί κατάργησης του νόμου Παππά, αφού επί της ουσίας θα νομιμοποιήσει μία διαδικασία την οποία μέχρι χθες κατήγγειλε, αναλαμβάνοντας φυσικά το πολιτικό κόστος για το νέα στρατηγικό φιάσκο.
Από την άλλη, εφόσον η ΝΔ συνεχίσει να θέτει ως όρο την κατάργηση ενός ψηφισμένου νόμου για να συναινέσει για το ΕΣΡ, τότε επί της ουσίας συναινεί στη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την ίδια την κυβέρνηση, αφού θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων, όπως ορίζεται και από το Σύνταγμα.
Τα νέο στρατηγικό αδιέξοδο της γαλάζιας “γραμμής” έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις ενός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τα “αδειάσματα” του Αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη να είναι ενδεικτικά των διχασμένων απόψεων που έχουν δημιουργηθεί εντός της ΝΔ.
Απόντος του Προέδρου της ΝΔ πάντως στις ΗΠΑ, το Μοσχάτο “άδειασε” τον Κωστή Χατζηδάκη, ακολουθώντας τη γραμμή των “σκληρών” (Γεωργιάδη, Βορίδη ΚΑΙ Σαμαρά), προκρίνοντας εκ νέου τον θεσμικό εκβιασμό και επαναλαμβάνοντας ανοιχτά την προεξόφληση της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, ενώ ήταν σε εξέλιξη η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ενδεικτικό πάντως της αμηχανίας που επικρατεί στη ΝΔ για το θέμα είναι το γεγονός ότι και η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή παραδέχθηκε ότι η ΝΔ έπρεπε να είχε ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο νωρίτερα, επικεντρώνοντας τα βέλη της στην κυβέρνηση στην “προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης”.