Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την εκβιαστική στάση που τηρεί για τη συγκρότηση του ΕΣΡ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάνοντας λόγο για “διαρκές μιντιακό πραξικόπημα” ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τις 30 Αυγούστου ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο που έχει τα χαρακτηριστικά της διαβολοβδομάδας του δημοψηφίσματος, ένα πόλεμο παραπληροφόρησης.
Στόχος τους είναι να ρίξουν μια προσφάτως εκλεγμένη από το λαό, κυβέρνηση. Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης τόσο μας πεισμώνουν.
Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα έλεγε ο Ηλίας Ηλιού και αυτό θα κάνουμε, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτή τη χώρα, ότι και να κάνουν.
Ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, καμία διευθέτηση κάτω από το τραπέζι. Να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους, να ξέρουν ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς, δεν αρμόζουν στη Δημοκρατία. Να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση, στη νέα προσπάθεια συναίνεσης που ξεκινάει με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής για τη σύσταση του ΕΣΡ.
Αν επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη. Η Δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϋκοτάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν” σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στη δεύτερη ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως “ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή: Στο εσωτερικό για να μην γίνουμε κομπάρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σε ότι αφορά το εξωτερικό, είπε, ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις. Οι προηγούμενοι όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους δεν τολμούσαν καν να μιλήσουν γι’ αυτό.
Εμείς έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε ότι η οικονομία ανακάμπτει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις προβλέψεις, ενώ έχουμε την σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό, μικρό μεν αλλά θετικό, πρόσημο ανάπτυξης.
Εμείς όμως δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την μιζέρια. Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνέδριο γόνιμου διαλόγου
Έχουμε ένα δύσκολο αγώνα που ξέρουμε ότι αυτό τον αγώνα δεν τον δίνουμε μόνοι μας. Το συνέδριό μας έγινε ένας τόπος γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού. Κάναμε την αυτοκριτική μας ώστε να διορθώοουμε λάθη και παραλείψεις.
Επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Το επίπεδο του διαλόγου είναι σε επίπεδο αντάξιο της μεγάλης ευθύνης που έχουμε όλοι αναλάβει. Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι, δεν πετάμε στα σύννεφα γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες.
Με την αισιοδοξία της βούλησης να τα καταφέρουμε είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.
Όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και εμείς που συνειδητά πήραμε δύσκολες αποφάσεις επιλέξαμε να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Με τη διακυβέρνηση του τόπου στην Αριστερα σε μια δύσκολη καμπή. Ήταν επιλογή ευθύνης απέναντι στην Αριστερά και τον ελληνικό λαό, για να μην επιστρέψουμε την Παλινόρθωση του παλιού. Αν ερχόταν ξανά θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο με σκοπό να πάρει εκδίκηση. Αυτή θα ήταν μια στρατηγική ήττα. Έχουμε όμως σχέδιο και προοπτική.
Θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση με μια άλλη Ελλάδα. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολοι αυτοί οι μήνες. Αυτό το κόμμα μεγάλωσε από τα δύσκολα και είναι για τα δύσκολα. Έχουμε όλα τα μέτωπα ανοικτά, αυτό δεν είναι από λάθος και αμέλεια αλλά για να μην γίνουμε εμείς υπερασπιστές της υποτέλειας.
Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί
Η ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Έχουμε ευθύνη ιστορική. Πράγματι η οικονομία δείχνει ότι έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις και στα πρωτογενή πλεονέσματα και το 2016 όπου οι προβλέψεις μίλαγαν για ύφεση αλλά με στοχευμένες προσπάθειες όπως τα ρεκόρ στο ΕΣΠΑ και στον τουρισμό. Έχουμε την προοπτική να κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης ο χρόνος αυτός. Θα μπορούσαμε να λέμε success story, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για το χρέος, αλλά θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί και όχι απλά να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Συνεχίζουμε από την πλευρά μας να τηρούμε μια δύσκολη συμφωνία, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και το ίδιο περιμένουμε από τους εταίρους μας να την τηρήσουν.
Παρέκκλιση δεν θα γίνει αποδεκτή, τόνισε με νόημα. Διεκδικούμε άμεσα ότι προβλέπει η συμφωνία. Αυτοι που επιχειρούν τις μεταθέσεις και μεταβολές μένουν μόνοι, όχι η Ελλάδα.
Η τακτική της διαρκούς μετάθεσης οδηγεί σε αποτυχίες
Έχουμε οικοδομήσει συμμαχίες. Οι χώρες της περιφέρειας συζητούν και συντονίζουν τον βηματισμό τους. Το ζήτημα του χρέους πρέπει να τηρηθεί όχι μόνο ως ανταμοιβή αλλά κυρίως γιατί είναι προς το συμφέρον ολοκληρης της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλοί συνομιλητές μας που μας λένε, μήπως βάζετε ψηλά τον πήχυ; Εύλογα ερωτήματα τίθενται.
Ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κρίσιμο μέρος της στρατηγικής. Οι εταίροι μας έχουν αντιμετωπίσει με αμηχανία και καθυστερήση δύο σοβαρές κρίσεις την οικονομική και την προσφυγική. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι. Εξαιτίας της αργής διαχείρισης αυτών των κρίσεων βρισκόμαστε μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η τακτική της διαρκούς μετάθεσης αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει σε αποτυχίες, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν το σχέδιο μας το συνομολογούμε όλοι στο συνέδριο παρά τις αμφισβητήσεις και τις αγωνίες για να το υπηρετήσουμε σωστά πρέπει να το πιστεψουμε. Στη ζωή και την πολιτική όμως δεν μπορείς να μην παίρνεις ρίσκα. Η στιγμή της απόφασης είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας, όπως είπε χθες ο Ευκλείδης ποτέ δεν έχεις εγγυήσεις ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Δείξαμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης
Έχουμε να διαχειριστούμε κρίσιμα ζητήματα, το προσφυγικό, τις συζητήσεις για το κυπριακό και τις σχέσεις μας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, ως το τελευταίο οχυρό ασφάλειας και σταθερότητας, είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.
Αισθάνομαι περήφανος γιατί παρά τις μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στο Ωραιόκαστρο, γιατί αυτό τον χρόνο σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο κέντρο της Ευρώπης που χτίζουν φράχτες, ρίχνουν δακρυγόνα, στην Ελλάδα έδειξαν σε όλη την Ευρώπη το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες.
Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε όμως, λύσεις στο επόμενο διάστημα. Θα βρούμε λύσεις γιατί μειώθηκαν οι θάνατοι στο Αιγαίο. Πήραμε ρίσκα, επιλέξαμε την πολιτική της συνεννόησης από την πολιτική των λεονταρισμών.
Διάλογος με την Τουρκία
Πιστεύω ότι μόνο μέσα από το διάλογο με την Τουρκία μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δύο λαών. Θέλουμε τη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης. Όταν ζητάμε δίκαιη λύση για το κυπριακό τη ζητάμε για όλο τον κυπριακό λαό. Το κυπριακό είναι πρόβλημα παραβίασης των αρχών του δικαίου, λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.
Κερδίζουμε μάχες
Σε όλα τα μέτωπα που είναι ανοικτά παλεύουμε με σθένος και κερδίζουμε όπως τη μάχη με τις παράγκες στο ποδόσφαιρο, ή στο πολιτικό σύστημα, με τα θαλασσοδάνεια. Απαιτούνται 122 χρόνια για τη Ν.Δ. και 400 για το ΠΑΣΟΚ για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Θα συνεχίσουν να ζουν παρασιτικά εις βάρος του ελληνικού λαού;
Χρειαζόμαστε ένα Κόμμα ισχυρό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία. Είναι κοινή πεποίθηση ότι το Κόμμα μας πρέπει να το ενισχύσουμε και να το φροντίσουμε, πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στη νέα γενιά και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει με αυταπάρνηση τον αγώνα σε πολύ δύσκολες στιγμές. Χωρίς τη συμβολή της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ πολλές από τις μάχες που κέρδισαν υπουργοί της κυβέρνησης δεν θα τις είχαν κερδίσει.
Έχουμε μπροστά μας μια μάχη για τα εργασιακά, μια μάχη κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Προϋπόθεση για να κερδίσουμε τις μάχες να ρίξουμε το βάρος στο Κόμμα. Είναι δυνατό να εχεις Κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό;
Το παραδειγμα του Κόρμπιν στη Βρετανία το επιβεβαιώνει. Χρειαζόμαστε περισσότερη συντροφικότητα και αλληλεγγύη, περισσότερη διάθεση για προσφορά και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Έχουμε τη δύναμη να φτάσουμε στην κορυφή και να νικήσουμε. Εχουμε εμπιστοσύνη στις ιδέες και τις αξίες μας γι’ αυτό και θα νικήσουμε.
«Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση»
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως νωρίτερα σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του TRIBUNE προ δύο ημερών όταν όλοι έγραφαν για ανασχηματισμό αμέσως μετά το Συνέδριο, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ανασχηματισμός “πάει πίσω”.
Σε δεύτερο χρόνο θα γίνει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, πρώτα πρέπει να ανασχηματιστεί το εσωτερικό του κόμματος και μετά η κυβέρνηση.
«Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη χρονική στιγμή του ανασχηματισμού δήλωσε πως «δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί. Μην βιάζεστε. Κάθε πράγμα στον καιρό του».
Σε ότι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και σε ερώτηση αν βλέπει κλίμα συναίνεσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι βλέπει αντιφάσεις στις τάξεις της ΝΔ, λέγοντας συγκεκριμένα «οι μισοί θέλουν και οι μισοί όχι».