Μπορεί η συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά να ολοκληρώθηκε αργά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ωστόσο όπως φαίνεται τα απόνερά της θα ταλανίζουν για καιρό ακόμη το δημόσιο διάλογο και τη Νέα Δημοκρατία.
Πέραν της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης και των επιχειρημάτων που επιστράτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις “βόμβες” Τσίπρα για το σκάνδαλο της Siemens, του Κήρυκα Χανίων, των θαλασσοδανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο Μοσχάτο υπογραμμίζουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ “απέφυγε να συρθεί στη λάσπη” και πως “τήρησε το πολιτικό επίπεδο στο ύψος των περιστάσεων, παραθέτοντας μάλιστα δέσμη δώδεκα μέτρων για την καταπολέμηση της διαπλοκής και των φαινομένων διαφθοράς.
Μία απλή αναδρομή στα αρχεία ή έστω μία ενδελεχής αναζήτηση στο διαδίκτυο ωστόσο αρκεί για να εντοπίσει κανείς στις προτάσεις Μητσοτάκη ομοιότητες που αν μη τι άλλο βγάζουν μάτι. Όχι με κάποιες παλαιότερες προτάσεις προκατόχων του στο τιμόνι της ΝΔ αλλά με τις βασικές δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο οποίος ήδη εκπονείται, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τον αρμόδιο γγ Γιώργο Βασιλειάδη.
Χαρακτηριστικό δε, είναι το γεγονός ότι πολλά από αυτά που πρότεινε χθες από βήματος της Βουλής στο πλαίσιο μίας “Συμφωνίας Αλήθειας” και στο μέτωπο της διαπλοκής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι απλά είναι ψηφισμένοι νόμοι του ελληνικού κράτους αλλά και ο ίδιος ως επικεφαλής της ΝΔ τους έχει καταψηφίσει!
Συγκεκριμένα τα μέτρα που πρότεινε ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη αξιολόγησης και εσωτερικού ελέγχου στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ωστόσο, ήδη οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για να “παρκάρουν” όσους γίνονταν ενοχλητικοί στο Δημόσιο, λειτουργούν σε εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο, κατόπιν σχετικής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ και το Ινστιτούτο Εσωτερικών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ και στην ανάγκη απλοποίησης των συναλλαγών με το Δημόσιο και τις δημόσιες συμβάσεις προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα διαφθοράς.
Για το θέμα αυτό ωστόσο ήδη έχει ψηφιστεί ο περίφημος νόμος για την πλήρη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η ηλεκτρονικοποίηση όλων των διαγωνισμών του Δημοσίου.
Αναφορικά με το μείζον θέμα του πόθεν έσχες ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής των δηλώσεων, καθώς και την πλήρη δημοσιοποίηση αυτών των πολιτικών προσώπων μόνιμα στο διαδίκτυο.
Πρόκειται ωστόσο όχι μόνο για πρόταση η οποία είναι εδώ και μήνες νόμος του κράτους, αλλά είχε καταψηφιστεί και από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μάλιστα είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη “ρελάνς” για την πλήρη απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρίες του εξωτερικού εκτός από τις εξωχώριες.
Όσον αφορά στην ανάγκη διαφάνειας στις ΜΚΟ που υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, πολλές από τις οποίες – με γαλαζοπράσινο χρώμα – βρίσκονται ήδη στα εισαγγελικά γραφεία, παραχωρείται πλέον στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η αρμοδιότητα να τις ελέγχει, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο πάρτι με τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών που είχε στηθεί τόσα χρόνια.
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και για την ανάγκη συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς, παραγνωρίζοντας ή αποσιωπώντας το γεγονός ότι επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η χώρα ουδέποτε πέρασε τις αξιολογήσεις τους.
Μέσα σε ενάμισι χρόνο αντιθέτως η Ελλάδα επιβραβεύεται για τις επιδόσεις που έχει επιδείξει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, με αποτέλεσμα πλέον να είναι στο ίδιο πλευρό με την κυβέρνηση ενάντια στα φαινόμενα αυτά (π.χ. ΟΟΣΑ).
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις την περασμένη βδομάδα, η Εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ στους G20, κα Γκαμπριέλα Ράμος, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ανακοίνωσαν τη νέα εποχή, στην οποία οδηγείται, η χώρα μέσα από την υλοποίηση και εφαρμογή κανόνων διαφάνειας στο σύνολο της Δημόσιας ζωής.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σύγχυση αρμοδιοτήτων στα ελεγκτικά σώματα, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται το κλίμα ατιμωρησίας σε φαινόμενα διαφθροάς. Ωστόσο δεν βρήκε να πει μία λέξη για τον εξαγγελθέντα νόμο για την ενοποίηση των βασικών ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, όπως φαίνεται και στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό.
Τέλος, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, θέμα το οποίο έθιξε ο κ. Μητσοτάκης, προ των πυλών βρίσκεται νόμος για το πολιτικό χρήμα. Οπότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει ο ίδιος και η ΝΔ στο επίμαχο νομοσχέδιο αναφορικά και με το ακατάσχετο.
Και για τους πλέον δύσπιστους συγκρίνετε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
Ιδού οι προτάσεις Μητσοτάκη για τη Διαφάνεια
Ιδού η Ετήσια Έκθεση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς
Ιδού ο Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς