Διαβάστε σχετικά για Αναδιάρθρωση Χρέους, Βερολίνο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κριστίν Λαγκάρντ, Τζακ Λιου,
Οι αντικρουόμενες απόψεις ΔΝΤ, Βερολίνου και Ουάσινγκτον αναφορικά με το ελληνικό χρέος διαφάνηκαν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου.
Συγκεκριμένα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού όπως άλλωστε και το ΔΝΤ επιμένουν στην κατά το δυνατόν αμεσότερη αναδιάρθρωση του χρέους το οποίο δεν θεωρούν βιώσιμο.
Ο Τζακ Λιού υποστήριξε συγκεκριμένα ως καλύτερη λύση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό προσθέτοντας ότι «ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Σύμφωνα με τον Λιου «θα πρέπει να υπάρξει μια συναινετική λύση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους».
Κινούμενη στη γραμμή που υποστηρίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την ξεκάθαρη πεποίθηση του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ επανέλαβε ότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι εκτός της ελάφρυνσης του χρέους, «πρέπει να γίνουν και πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε στο Reuters ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο χωρίς κούρεμα».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του είπε στο CNN ότι το χρέος δεν θα «αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία», χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση «παραπλανητική», και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν πρώτα αυτά που υποσχέθηκαν».
«Το να εστιάζουμε στο χρέος παραπλανά τον (ελληνικό) λαό, ανέφερε για να προσθέσει ότι το κόστος αποπληρωμής του χρέους από την Ελλάδα είναι χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας.