Να ξεπεράσει τα κενά αέρος που “δημιουργεί” η ΝΔ και η εκλογολογία και να ολοκληρώσει τη δεύτερη διαπραγμάτευση προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση της διακυβέρνησης μέσα από έναν δομικό ανασχηματισμό προσδοκά ο Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζοντας την αντεπίθεσή του για την ερχόμενη Δευτέρα.
Η σπέκουλα που έχει πυροδοτήσει η συζήτηση γύρω από τις πρόωρες κάλπες και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εντείνουν την φθορά στο κυβερνητικό επιτελείο, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο στο Μαξίμου.
Ήδη σήμερα ο Αλεξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συσκέψεις εργασίας για την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης, που ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου επισήμως καθώς και για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που σηματοδοτεί την ολική αντεπίθεση που θα σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για την αναστροφή του κλίματος.
Την ίδια ώρα ο κύβος ερρίφθη για την διενέργεια ενός δομικού ανασχηματισμού. Πηγές με καλή γνώση των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προβεί στον ανασχηματισμό στην κατάλληλη χρονική συγκυρία και όχι να προχωρήσει με σπασμωδικές κινήσεις που θα κάψουν το “χαρτί” του.
Το ιδανικό σενάριο για τον πρωθυπουργό είναι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας και το πέρασμα στην πρώτη αναπτυξιακή κυβέρνηση που θα έχει ως πρωταρχικό μέλημα όχι τόσο την εφαρμογή ενός μνημονίου αλλά την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ως εκ τούτου το πιθανότερο σενάριο για τον ανασχηματισμό τον τοποθετεί κοντά στο Δεκέμβρη, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, με το σενάριο της 17ης Οκτωβρίου αν και υπαρκτό να συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες, καθώς θα επηρεάσει την επικείμενη αξιολόγηση.
Το φρεσκάρισμα του κυβερνητικού προφίλ σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE θα είναι δομικό και δεν θα περιοριστεί σε αλλαγές προσώπων.
Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει πέρα από το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις και την αλλαγή όσων δεν “τραβάνε” και σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις χαρτοφυλακίων, αλλάζοντας πλήρως το χάρτη της κυβέρνησης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί στο μάξιμουμ ο στόχος της ανάκαμψης της οικονομίας.
Την είδηση για το δομικό ανασχηματισμό σχεδόν… έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε μία αποστροφή της στη συνέντευξή της στη Realnews σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που κρίνει το έργο των υπουργών και αποφασίζει αν και πότε θα προχωρήσει σε ένα δομικό ανασχηματισμό».
Να συνυπολογίζονται οι αστοχίες στις δημοσκοπήσεις
Την ίδια ώρα πάντως, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία και τα κανάλια εντείνουν τις πιέσεις προς το Μαξίμου με αιχμή του δόρατος πλέον τις δημοσκοπήσεις, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επαλαμβάνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και αποδίδουν την κλιμάκωση της εκλογολογίας στις επικείμενες… καλές ειδήσεις που αναμένει μέχρι την αρχή του έτους η κυβέρνηση.
“Δίνουν τα ρέστα τους γιατί εάν δεν μας ρίξουν τώρα, πέρα από το ζήτημα των καναλιών, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και πιθανότατα αποφάσεις για το χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους το αίτημα για εκλογές θα ακούγεται σαν ανέκδοτο” τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας προσθέτοντας πως η συσπείρωση που εμφανίζει η ΝΔ βρίσκεται πάνω από το 90% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 50%, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα εφόσον επιβεβαιωθούν οι στόχοι για την οικονομία.
Ιδιαίτερα πάντως για τη δημοσκόπηση της Αυγής από το Μαξίμου σημειώνουν πως αντιμετωπίζεται όπως και όλες οι υπόλοιπες.
“Οι επαναλαμβανόμενες αστοχίες που εντοπίζονται θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη” αναφέρουν πηγές της Ηρώδου Αττικού.
“Εάν δεν είχε δημοσιεύσει η Αυγή το βαρόμετρο της Public Issue θα εγκαλούσαν την κυβέρνηση γιατί το “έκοψε” και θα είχαμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα” προσθέτει συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Για αυτόν τον λόγο το απόγευμα της Δευτέρας το πρωθυπουργικό γραφείο παρέθετε σωρεία δημοσκοπήσεων πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και το δημοψήφισμα που έπεσαν παντελώς έξω στις προβλέψεις τους.
“Το εντυπωσιακό είναι ότι όλες έχουν πέσει εκτός με τις ίδιες διαφορές ποσοστών” τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.