«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά από νησιά και νησίδες του Αιγαίου.
Απαντώντας σε δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το τουρκικό υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε αναληθείς τις καταγγελίες του αρχηγού της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης «περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα» υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο» όπως «η κυριότητα ορισμένων νησίδων».
Αντιδρώντας στην παραπάνω ανακοίνωση το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα».
«Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
“Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα.
Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”.
Πώς οι Τούρκοι αμφισβήτησαν 16 νησιά και νησίδες
Προχθές ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε αναφερθεί στη δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν, καλώντας τον «να κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».
Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το κεμαλικό και υποτίθεται σοσιαλιστικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «αναληθείς» τους ισχυρισμούς περί «μεταβίβασης» σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».
«Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση η οποία καταλήγει:
«Τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».
Απαράδεκτοι και προκλητικοί οι Τούρκοι, λέει και η Φώφη
«Απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές» χαρακτηρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το Αιγαίο.
Όπως επισημαίνει η κ. Γεννηματά, οι παραπάνω δηλώσεις «απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας» και «μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
«Η Ελλάδα ως ανεξάρτητη, κυρίαρχη και Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα στηρίζει την ακεραιότητά και τις διεθνείς της σχέσεις στις Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες τηρεί με απαρέγκλιτη συνέπεια και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την ανάγκη να κινηθεί η χώρα μας «με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα», διότι, όπως λέει, «σπασμωδικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από αμηχανία και έλλειψη αυτοπεποίθησης θα μπορούσαν να τραυματίσουν καίρια τα συμφέροντα μας».