Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, πραγματοποιεί την Τετάρτη και την Πέμπτη διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο επαφών του με την ελληνική Ομογένεια, το Πατριαρχείο, αλλά και της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.
Ο κ. Αμανατίδης επισκέφθηκε την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστου Καβαλή και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ενώ παράλληλα, ενημερώθηκε εκτενώς για τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου από το Διευθυντή του, κ. Χρήστο Παπαδόπουλο.
Εν συνεχεία, ο κ. Αμανατίδης ξεναγήθηκε στους χώρους τόσο των Σχολών, όσο και του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, συνομίλησε με μαθήτριες και μαθητές και συνεχάρη τη διοίκηση, το προσωπικό, τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Ακολούθως, ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Σύμβουλο του Προέδρου της Αιγύπτου για θρησκευτικά θέματα, κ. Sheikh Osama El-Azhary, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.
Στην εν λόγω συνάντηση αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών στους τομείς αρμοδιότητάς τους, ενώ υπήρξε ταυτόχρονα πρόσκληση από τον κ. El-Azhary προς τον κ. Αμανατίδη, να επισκεφθούν από κοινού την Μονή του Σινά.
Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Σύμβουλο Προέδρου της Αιγύπτου για θρησκευτικά θέματα κ. Sheikh Osama El-Azhary να τον επισκεφθεί στην Αθήνα, συναντήσεις που θα δρομολογηθούν άμεσα το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ.κ. Δαμιανό, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Αύριο, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στην Αλεξάνδρεια.
Συγκεκριμένα, κ. Αμανατίδης θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β΄, στο Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στο «Ελληνικό Τετράγωνο», δηλαδή την Ελληνική Κοινότητα, το Σχολείο, την Αθλητική Ένωση και το Ελληνικό Γηροκομείο Αλεξάνδρειας, με τελικό σταθμό της περιοδείας του τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας.
Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη κατά τη συνάντηση με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου
Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Σινά, Φαράν και Ραϊθώ,
Πατριαρχικέ Επίτροπε, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Μέμφιδος,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πηλουσίου,
Κύριοι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου,
Κυρία Γενικέ,
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου,
Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι και μέλη των Παροικιακών Σωματείων,
Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πολύ ωραία υποδοχή και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ειδικότερα, για την όμορφη αυτή εκδήλωση.
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως εκπαιδευτικός ο ίδιος, συνάντησα σήμερα τους μαθητές των ιστορικών Σχολών της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, ενώ ενημερώθηκα για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς της Ομογένειας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας -έργο εθνικής σημασίας- για το οποίο σας συγχαίρω.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η ελληνική Πολιτεία μερίμνησε ώστε, κατά την σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου να είναι πλήρως στελεχωμένα, προς όφελος των μαθητών της ομογένειας.
Είχα, επίσης, προ ολίγου, τη χαρά και την τιμή να ενημερωθώ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής για το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο επιτελείται προς διαφύλαξη και ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στη σύγχρονη Αίγυπτο.
Ως άξιους συνεχιστές μιας ιστορικής και ένδοξης ομογενειακής κληρονομιάς, θέλω να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, για όλα όσα ο ευεργέτης Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα.
Δηλώνω εντυπωσιασμένος από την οργάνωση, το πολυσχιδές έργο και την πολύπλευρη δραστηριότητα της Κοινότητας, αλλά και όλων των παροικιακών Σωματείων, Προέδρους και μέλη των οποίων είχα την ευκαιρία να γνωρίσω στο πλαίσιο της όμορφης αυτής εκδήλωσης.
Είναι σαφές ότι η αριθμητική μείωση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, όπως αυτή επήλθε τον προηγούμενο αιώνα για λόγους γνωστούς σε όλους, ουδόλως έχει αφαιρέσει από το εθνικό σθένος και την δυναμικότητα μιας παροικίας, της οποίας το κύτταρο επιβίωσης, αριστείας και διάκρισης συνεχίζει να είναι ισχυρό, πάντα με την πνευματική καθοδήγηση του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ όλους για την σημερινή σας παρουσία και να σας διαβεβαιώσω ότι στο επίκεντρο των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν είναι μόνον η περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών-επιχειρηματικών δεσμών, αλλά πρωτίστως το μέλλον, η ασφάλεια και η ευημερία αυτής της παροικίας και των εδώ εκκλησιαστικών μας Αρχών.
Η ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Εξωτερικών, οι συνεργάτες μου και ο ίδιος προσωπικά είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, ένθερμοι αρωγοί και παραστάτες σας.
Σας ευχαριστώ.
Συνάντηση με όλη την παροικία – Ρεπορτάζ: Πυραμίς
Τα προβλήματα του Ελληνισμού του Καΐρου άκουσε για πρώτη φορά από κοντά ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος βρέθηκε την Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και συναντήθηκε με την ελληνική Ομογένεια, μεταφέροντας το μήνυμα εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης:
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Απόδημους, ομογενείς Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
«Μού είχαν πει ότι πρόκειται για μία μικρή παροικία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά ο αριθμός ξεπερνιέται από τον ενθουσιασμό σας και το έργο σας», τόνισε ο κ. Αμανατίδης, στη θερμή υποδοχή που τού επεφύλαξε ο Ελληνισμός του Καΐρου.
Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ θέλησε να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους παροικιακούς φορείς, ξεκινώντας πάντως από τα ελληνικά σχολεία, την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή.
«Εδώ, στα σχολεία μας στην Ηλιούπολη του Καΐρου, είναι το μέλλον της παροικίας μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, υποδεχόμενος τόσο τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη όσο και τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Δρ Ευστάθιο Χ. Λιανό Λιάντη, τους οποίους συνόδευε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη.
«Θα προσπαθήσουμε ως κυβέρνηση να ενισχύσουμε την ελληνόφωνη εκπαίδευση όσο μπορούμε περισσότερο», τόνισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στην ελληνική παροικία, αναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα επαναλειτουργήσει και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά με νέους όρους και καλώντας ανοιχτά και τα μέλη της καϊρινής παροικίας να καταθέσουν τις ανάλογες προτάσεις τους όταν ξεκινήσει η διαβούλευση με όλους τους φορείς για το ζωτικό αυτό θέμα για την ελληνική ομογένεια.
Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε ότι προωθείται και το θέμα της ψήφου των ομογενών, με την Επιτροπή που θα συστήσει σύντομα – με την παρουσία όλων των πολιτικών κομμάτων – ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουπλής.
Ιδιαίτερα συγκινητική για τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη, η στιγμή όταν κάθισε με τα παιδιά του δημοτικού στα ίδια θρανία και μίλησε μαζί τους, ή με τα μικρότερα του νηπιαγωγείου ή με τους μεγαλύτερους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι και ο ίδιος προέρχεται από τον κλάδο των εκπαιδευτικών και γι” αυτό και ενδιαφέρθηκε να μάθει τυχόν προβλήματα των σχολείων.
Επίσης, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη στελέχωση των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο με τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.
Από την πλευρά τους, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Σινά και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αμπέτ της Αμπετείου Σχολής Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός όσο και και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, εκπροσωπώντας την Αχιλλοπούλειο Σχολή, δεν δίστασαν να εκφράσουν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για τη μεγάλη φετινή στήριξη στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, παρουσία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης κας Μαρίας Κουμαριανού, του Δ/ντή της Αχιλλοπουλείου (Δημοτικό σχολείο) κ. Χαράλαμπου Κουγεμήτρου και της Δ/ντριας της Αμπετείου (Γυμνάσιο – Λύκειο) κας Βασιλικής Πετροπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη προσωπικά και την κα Στέλλα Κυριάζη, μία Ευεργέτιδα της παροικίας που ανέλαβε πρόσφατα όλο το κόστος αγοράς διαδραστικών πινάκων διδασκαλίας για κάθε τάξη της Αμπετείου Σχολής, έτσι ώστε η μάθηση να γίνεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ευχαριστώντας την μάλιστα και ενώπιον της Διαχειριστικής Επιτροπής της Κοινότητας, με την κα Κυριάζη να εύχεται με τη σειρά της να βοηθήσουν και άλλοι, όσοι μπορούν τα ελληνικά σχολεία στη Χώρα του Νείλου.
Άλλη χαρακτηριστική στιγμή ήταν η ερώτηση εκ μέρους του κ. Αμανατίδη στους αραβοδιδασκάλους των σχολείων για το πώς λέμε «Καλημέρα» στα αραβικά, με τη δική του διαπίστωση ότι τελικά «δεν είναι δύσκολη μόνον η ελληνική γλώσσα…»
Ακολούθησε η σύσκεψη με την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όπου ο Πρόεδρος της «Μητέρας των εν Καΐρω Σωματείων» κ. Χρήστος Καβαλής έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα για τα οποία ο Καϊρινός Ελληνισμός ζητεί «ευοίκοον ους» από την ελληνική Πολιτεία.
Τι ζήτησε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στο υπόμνημα που παρέδωσε στον Γιάννη Αμανατίδη
Στο υπόμνημα που έδωσε στον Υφυπουργό Εξωτερικών, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου έγραψε συγκεκριμένα:
«Κύριε Υπουργέ,
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου με ιδιαίτερη χαρά σάς υποδέχεται στο Κάιρο και μάλιστα στο χώρο που στεγάζεται το μέλλον της, στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και το Πολιτιστικό της Κέντρο.
Διανύοντας 112 χρόνια ζωής, έχουμε την τιμή να σάς εκθέσουμε κάποιες προτάσεις μας, που ευελπιστούμε ότι θα τύχουν της δικής σας στήριξης και προώθησης. Οι προτάσεις συνοψίζονται στα εξής:
1. Ελληνική Εκπαίδευση στην Αίγυπτο και γενικά στην ομογένεια:
Με ένα δυναμικό 220 μαθητών στην Αίγυπτο, η συνέχεια της Ελληνικής Παιδείας θεωρείται βασικός πυλώνας για τη συνέχεια της ελληνικότητας της ιστορικής μας παροικίας. Θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη ικανοποίησή μας για τους φετινούς χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας με το θέμα των αποσπάσεων, και ευελπιστούμε να μην υπάρξουν αλλαγές στις επόμενες χρονιές.
Η διατήρηση της αμιγούς ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό – τουλάχιστον στις στρατηγικές περιοχές του εξωτερικού όπου υπάρχουν ιστορικές κοινότητες – Πατριαρχεία – Αρχιεπισκοπές, όπως στην Αίγυπτο την Αλβανία και την Τουρκία, θα πρέπει να ακολουθείται από διαφορετική πολιτική από την όποια γενικευμένη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εγγενείς εδώ, στην Αλβανία και στην Τουρκία, πάσης μορφής δυσχέρειες, και δη σε σχέση με συνθήκες και διαθέσιμες δυνατότητες και επιλογές σε λοιπές Ελληνικές Κοινότητες, λ.χ. στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία κλπ.
2. Συντάξεις και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη
Με τον Ν.2079/1992, δύνανται οι μονίμως διαμένοντες στην Αίγυπτο Έλληνες υπήκοοι και ομογενείς να λαμβάνουν τις συντάξεις του Ι.Κ.Α., μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αίγυπτο. Παράλληλα, από τις συντάξεις αυτές, παρακρατείται ποσοστό 4% για την κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης την οποία στερούνται οι ασφαλισμένοι καθώς διαβιούν στο εξωτερικό.
Προτείνουμε λοιπόν προς τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες:
1. Να απαλλαγούν απ” αυτήν την παρακράτηση οι Αιγυπτιώτες συνταξιούχοι, καθώς με τη μείωση των συντάξεων, το 4% δεν είναι αμελητέο.
2. Εναλλακτικά να υπάρξει νομοθετική διάταξη έτσι ώστε το ΙΚΑ να συμπεριλάβει το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου στα συμβαλλόμενα με το ΙΚΑ ιδρύματα και κατά συνέπεια, το Αιγυπτιώτικο ίδρυμα, που αποτελεί και ίσως το μοναδικό αμιγώς ελληνικό μη ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα εκτός Ελλάδος, να επιτελεί το σοβαρό αυτό λειτούργημα έναντι των συνταξιούχων που το δικαιούνται, χωρίς να επιβαρύνεται υπέρμετρα.
3. Το Ελληνικό Νοσοκομείο της Κοινότητας στο Κάιρο
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, διατηρεί ζωντανό και εν λειτουργία στην καρδιά του Καΐρου ένα γενικό Νοσοκομείο 140 κλινών. Το νοσοκομείο το 2016 θα έχει κλείσει τα 104 χρόνια λειτουργίας του. Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύτηκαν κατά τον Β” Παγκόσμιο πόλεμο στελέχη της εξόριστης ελληνικής Κυβέρνησης, επιτελάρχες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και 9.000 αξιωματικοί και οπλίτες. Δύο περίπτερά του είχαν παραχωρηθεί στην υπηρεσία της Ελληνικής Αεροπορίας από το 1942 – 1944 και μέχρι σήμερα υπάρχει εντοιχισμένη πινακίδα εις ένδειξη ευγνωμοσύνης. Με τη λαμπρή του ιστορία και παρελθόν αλλά και με το ζωντανό του ρόλο στη υπηρεσία της αιγυπτιακής κοινωνίας, με τιμές που πλησιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, θα μπορούσε να καταστεί κέντρο προβολής της Ελλάδος.
Η πρότασή μας είναι να έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ομάδες Ελλήνων αξιωματικών ιατρών για την εκτέλεση δωρεάν επεμβάσεων ως προσφορά υπηρεσίας στους οικονομικά αδύνατους Έλληνες και Αιγυπτίους.
Παράλληλα, και δεδομένου ότι η χώρα υποφέρει από την έλλειψη ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, μια ρύθμιση να μπορούν να εργάζονται στο Ελληνικό Νοσοκομείο με απόσπαση από Ελληνικά στρατιωτικά νοσοκομεία κάποιες ή κάποιοι πεπειραμένοι νοσηλευτές και να διδάξουν το προσωπικό μας, θα ήταν μια αξιόλογη βοήθεια για το ιστορικό αυτό ίδρυμα, και πάλι ένα μέσο προβολής της Ελλάδος στην Αίγυπτο.
Είμαστε βέβαιοι, Εξοχότατε, ότι θα συμβάλετε με κάθε τρόπο στην επίλυση των θεμάτων αυτών μεταφέροντας τις εισηγήσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αποτελούν ουσιαστικά θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας της παροικίας μας και της προβολής της Ελλάδας στην φιλόξενη Αίγυπτο».