Μπορεί το ταξίδι στη Νέα Υόρκη να επισκιάστηκε από τον τραγέλαφο του perouka_gate ωστόσο η βαριά “ατζέντα” του Αλέξη Τσίπρα καθιστά τις διεθνείς επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξαιρετικά σημαντικές.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Αθήνα βρίσκεται το χρέος, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιχειρεί να αυξήσει τις συμμαχίες προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο για άμεση λήψη των μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο εντός του 2016.
Έτσι, μετά τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς με την αλλαγή δεδομένων που δρομολόγησε η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να διευρύνει το μέτωπο των συμμαχιών και πέραν του Ατλαντικού, βασιζόμενος στην εκπεφρασμένη θέση των ΗΠΑ για απομείωση του χρέους της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να γυρίσει η οικονομία σε αναπτυξιακό πρόσημο και να σημάνει θετικό σήμα στο επενδυτικό κοινό.
Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πως όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από ελληνικής πλευράς δεν μπορούν να αποδώσουν καρπούς εάν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους, όπως αυτή προβλέπεται ρητά από τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου.
Ως εκ τούτου σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως «η επίλυση του χρέους συμπεριλαμβάνεται επισήμως στη συμφωνία του Μαΐου και δεν μπορεί να τελεί υπό αίρεση ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις κάθε χώρας» και αυτό είναι το μήνυμα που έχει στις αποσκευές του και ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους Νίκο Παππά, Νίκο Κοτζιά, Γιάννη Μουζάλα και Γιώργο Χουλιαράκη θα ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων και στη διαχείριση του προσφυγικού, το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.
Για το θέμα του χρέους, ήδη το έδαφος για τις επαφές και την ατζέντα Τσίπρα έχει στρώσει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται από τα μέσα της εβδομάδας στις ΗΠΑ.
Μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Nathan Sheets και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, κ. Adewale Adeyemo ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων».
Στο Μαξίμου προσδοκούν σε κλιμάκωση των πιέσεων προς το Βερολίνο για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ποντάροντας κυρίως στον αμερικανικό παράγοντα την ώρα που η Γερμανία επιμένει να παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017 λόγω εσωτερικού πολιτικού αντίκτυπου.
Πιθανό θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί εκτός των άλλων και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για το θέμα του χρέους.