Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βερολίνο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος,
Σε εξέλιξη βρίσκεται στον απόηχο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου σκληρό μπρα ντε φερ για τη χαλάρωση της λιτότητας στους κόλπους της Ευρωζώνης, γεγονός που όπως παραδέχεται πλέον σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος έχει θορυβήσει το Βερολίνο.
Με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ετοιμάζεται να προωθήσει πρωτοβουλίες για την τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη, αίτημα το οποίο διατυπώθηκε ξεκάθαρα από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο των “7” κατόπιν πρωτοβουλίας Τσίπρα, το Βερολίνο μέσω του “δορυφόρου” του Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε επί της αρχής πως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί να χαλαρώσει.
Την ίδια ώρα πάντως στο πλευρό της Ελλάδας για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, στο περιθώριο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των θεσμών, εκτίμησε πως η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ, έναντι του μνημονιακού στόχου που ήταν 0,5%, ενώ η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3%.
Το 2017, σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα, το ΑΕΠ θα κινηθεί ανοδικά κατά 2,5%– ενισχυόμενο κυρίως από ξένες επενδύσεις-, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί.
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης ότι, παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από Ευρωπαίους παράγοντες για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, εκτίμησε ότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες από τον Μάιο έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ θετικά κινείται και η αγορά των repos.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τα κλιμάκια των θεσμών ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και η πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.