Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπλοκή και Βερολίνο αποτέλεσαν τα… αγαπημένα θέματα που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
Σε αντίθεση με την ομιλία του το Σάββατο, όπου είχε ελάχιστες αναφορές στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζοντάς τον με τη διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κλιμακώσει τις επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή.
Έτσι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί γνήσιο απότοκο του παλαιού πολιτικού συστήματος, τονίζοντας δε πως με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες “έχασε την ευκαιρία να φέρει νέα πνοή και να υπερβεί το όνομα της οικογένειάς του”.
Προς επίρρωση τούτου ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη διαφορά στάσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το θέμα της διαπλοκής, καθώς όπως τόνισε ο πρώτος έκανε το παν για να μπλοκάρει τη συγκρότησή του ενώ ο δεύτερος είχε δεσμευθεί για συναίνεση στο θέμα του ΕΣΡ.
Παίρνοντας “πάσα” από τη δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην πρόσφατη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “κρυφή ατζέντα” της ΝΔ που πειλαμβάνει πογκρόμ απολύσεων στους κοινωνικούς τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Η αναφορά αυτή έρχεται σε φυσική αντιδιαστολή με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για διοχέτευση των 246 εκατ. ευρώ από τους καναλάρχες στους ίδιους ακριβώς τομείς, γεγονός που όπως υπογραμμίζουν στο Μαξίμου δείχνει την απόσταση των πολιτικών επιλογών που χωρίζει την κυβέρνηση από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Η σημερινή ΝΔ των Γεωργιάδη, Βορίδη ουδεμία σχέση έχει με την ΝΔ του μεσαίου χώρου επί Κ. Καραμανλή” πρόσθεσε χτυπώντας στο “καραμανλικό” DNA του μέσου δεξιού ψηφοφόρου.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός ξέκοψε κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές σε πολλές αποστροφές του λόγου του, τονίζοντας πως το σημαντικότερο στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία είναι η σταθερότητα. “Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως για να μπορέσει να επέλθει η “δίκαιη ανάπτυξη” σε μόνιμη βάση η Γερμανία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα, όπως ακριβώς έχει κάνει και η ίδια αναφορικά με τη συμφωνία που υλοποιεί.
Προσδιόρισε δε τη φετινή χρονιά ως τη χρονιά με τις σημαντικές αποφάσεις για το χρέος, τονίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κόντρας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.
Ιδιαίτερα για την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός άσκησε σφοδρή κριτική για την απροθυμία του Βερολίνου να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για το χρέος, αποδίδοντας ωστόσο τα εύσημα για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με το άστοχο και πικρόχολο σχόλιό του για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο. “Ήταν η καλύτερη απόδειξη πως πέτυχε” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Το αεριτζιλίκι και το νταβατζιλίκι πέθανε
Λάβρος κατά των καναλαρχών για την ομηρεία των εργαζομένων εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
«Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κρατούνται όμηροι. Κάποιοι είχαν μάθε να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και πληρώνουν με αέρα. Το αεριτζιλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του ενώ θα δώσει όσα περισσότερα κίνητρα μπορεί για να προσληφθούν οι εργαζόμενοι στους νέους παρόχους.
«Ήδη έχουμε εξαγγείλει την πρόθεση σε προγράμματα του υπουργείου Εργασίας να επιδοτήσουμε με 300 ευρώ τον καθένα από αυτούς για τους πρώτους μήνες και μετά με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να είχε κάνει τρεις δημοπρασίες όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας ότι έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό καθώς οι κυβερνήσεις για να στηρίζονται από τα ΜΜΕ δεν προέβαιναν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα ιδιωτικά μέσα δεν έκαναν απεργίες όπως τώρα κάνει η ΕΡΤ για εσάς. Σκοπός μας δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας αλλά να ρυθμίσουμε ένα τοπίο, άναρχο όλων αυτών των χρόνων. Αυτό σημαίνει νομιμότητα και σεβασμός στο Σύνταγμα» ανέφερε σε άλλο σημείο.
«Έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη»
Η Ελλάδα αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια ευρεία ασταθή περιοχή, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε τι θα κερδίσει η χώρα με την επίσπευση των εκλογών και τι αν ακολουθήσουμε την έξοδο από την κρίση με βάση τον χάρτη που παρουσίασε χθες στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ.
«Έχουμε στόχο και σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε περισσότερα» επισήμανε και σημείωσε: «Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι».
«Πιο κοντά από ποτέ στη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους»
Ερωτηθείς για το εάν βρίσκεται κοντά στο να φορέσει γραβάτα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει ενδυματολογικά ταμπού και σημείωσε:
«Δεν παντρεύτηκα για να μην βάλω στο γάμο μου, γραβάτα ωστόσο όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός θα τη φορέσω» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.
Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση, “καρφώνοντας” επί της ουσίας τη Γερμανία που θέλει να παραπέμψει το θέμα μετά τις γερμανικές εκλογές για εσωτερικούς εκλογικούς λόγους των Χριστιανοδημοκρατών.
Το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε πως το ζήτημα του χρέους «είναι πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που με τη σειρά της καθορίζει τη διεθνή οικονομία» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία.
Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε και σημείωσε: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς».
Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος. «Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ», ανέφερε και σημείωσε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.
«Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται»
Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού, με αφορμή δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι δεν θέλει να μετακινηθεί, απάντησε χαμογελώντας :«Εάν θα δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο».
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο. Πάντως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται.
«Διεκδικούμε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος»
«Διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάσταση ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας και επισήμανε πως αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, που αφορά στη νότια διέλευση αερίου προς την Ευρώπη.
«Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού» προσέθεσε και υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία για τα θέματα αυτά. Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Θέλουμε οι γείτονες μας να έχουν καλές σχέσεις».
«Το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών στον ΟΑΕΕ θα δώσει ανάσα στα ταμεία»
Είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης, ολοκληρώθηκε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα δώσει ανάσα στα ταμεία και σημείωσε ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.
Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι φυσικά και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.
Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση.
«Η έρευνα για το τι συνέβη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα φτάσει σε βάθος»
Το τι συνέβη με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά. Ωστόσο, όπως είπε, «η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως» και συμπλήρωσε πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε τότε και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία». Προσέθεσε πως «μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος».
Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό
Τα πλεονάσματα που έχουμε να πετύχουμε μέχρι το 2018 είναι εκείνα που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση τον περασμένο Ιούνιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε, επισήμανε.
«Αν από το ’18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε». Κυρίως, διευκρίνισε, για να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, στη στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και στη στήριξη της Παιδείας και της Υγείας. «Ήδη σε αυτά τα θέματα, έχουμε καταφέρει θαύματα. Στα δύσκολα έχουμε δώσει εξετάσεις σε αυτό» υπογράμμισε.