Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες συμφωνίες υπέγραψε στο Μαρόκο ο Μάρδας

Ποιες συμφωνίες υπέγραψε στο Μαρόκο ο Μάρδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με συμφωνίες επιστρέφει από το Μαρόκο ο Δημήτρης Μάρδας όπου στη διήμερη παρουσία του στη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής είχε σειρά επαφών με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Πιο συγκεκριμένα, μνημόνιο κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, συμφωνία για θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μνημόνιο κατανόησης αναφορικά με τη συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία για τις θαλάσσιες μεταφορές

Η υπογραφείσα συμφωνία για τις θαλάσσιες μεταφορές αποτελεί το επιστέγασμα διμερών, γραπτών διαβουλεύσεων και δυο τεχνικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2009 και τον Φεβρουάριο, μεταξύ στελεχών της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας και της Διεύθυνσης Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Διοικητικής Μέριμνας του Βασιλείου του Μαρόκου.

Η στρατηγική γεωπολιτική θέση του Μαρόκου και η σταδιακή αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας, μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος όγκος φορτίων, σε συνδυασμό με τη σημαντική συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλίας στη διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου, εντάσσουν την εν λόγω συμφωνία στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Β. Αφρικής, ιδίως στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών.

Οι διατάξεις της εν λόγω διμερούς συμφωνίας αντανακλούν τις κύριες ελληνικές προτεραιότητες της ναυτιλιακής πολιτικής, που, μεταξύ άλλων, θέτουν στο επίκεντρο την προστασία του ελληνικού πλοίου και του Έλληνα ναυτικού.

Ειδικότερα, τα κύρια σημεία του υπογραφέντος Μνημονίου Κατανόησης εστιάζονται: (α) στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων των δυο χωρών στα διεθνώς διακινούμενα φορτία, υπό καθεστώς ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού, (β) στην παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων σε πλοία και ναυτικούς, (γ) στη διευκόλυνση εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιριών των δυο χωρών στο έδαφος του άλλου κράτους, (δ) στην προώθηση της συνεργασίας των χωρών για την εξάλειψη των εμποδίων στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και (ε) στην τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επί ναυτιλιακών θεμάτων, μέσω της σύστασης κοινής επιτροπής, με συμμετοχή εκπροσώπων των ναυτιλιακών διοικήσεων των δυο χωρών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μάρδας έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μαρόκου, ενώ είχε εποικοδομητικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανώτερης Εκπαίδευσης, Επιστημονικής Έρευνας και Επιμόρφωσης Υπαλλήλων, Υποδομών, Μεταφορών και Διοικητικής Μέριμνας. Παράλληλα, ο κ. Μάρδας είχε διαβουλεύσεις με τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Βιομηχανίας-Εμπορίου, καθώς και με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Μαρόκου.

Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στην προετοιμασία της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Ραμπάτ το 2017. Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Β. Αφρικής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Μάρδας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της ελληνικής κοινότητας και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Μαρόκο, ενώ σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο του Μαρακές αναφορικά και με την ελληνική πρόταση περί αδελφοποίησης των αγορών ειδών λαϊκής τέχνης Μοναστηρακίου-Μαρακές

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Κοτζιάς: «Δεν μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το casus belli να παραμένει»

Ο Κοτζιάς συνέθλιψε τον Γεραπετρίτη κι ο Βενιζέλος έκανε… νοήματα (βίντεο)

Παραμένει στη Δαμασκό ο Έλληνας πρεσβευτής

Ο Μητσοτάκης μίλησε με τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αντιόχειας – Είπε: Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει όπου χρειαστεί

Υπ. Εξωτερικών για Συρία: Προστασία όλων των αμάχων και ιδιαίτερα των θρησκευτικών μειονοτήτων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...