Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν οι συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τους τέσσερις προσωρινούς υπερθεματιστές.
Λίγο μετά της 17:00, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Παππά με τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, και ακολούθησε με τον κ. Καλογρίτσα καθώς και με τον ιδιοκτήτη του ANT1, Θοδωρή Κυριακού, και του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:
-στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
-στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
-στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
1. τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
2. το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
3. τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.
Ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.
Βγαίνοντας από το κτίριο της ΓΓΕΕ μετά τη συνάντηση με όλους τους υπερθεματιστές, ο υπουργός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους: “Όλοι οι προσωρινοί κάτοχοι αδειών φαίνεται να έχουν συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν” ανέφερε και τόνισε πως υπάρχουν υποχρεώσεις για νέους και παλιούς “παίκτες” που απορρέουν από το Σύνταγμα και από το νόμο. Μάλιστα τόνισε πως για πρώτη φορά προβλέπεται ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, αυστηρές προϋποθέσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των προγραμμάτων.
Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως η συνάντηση αυτή δεν είναι η πρώτη και τελευταία: “Τέτοιες συναντήσεις θα επαναληφθούν, τόσο των συμβούλων των υπερθεματιστών με τον γγ ΓΓΕΕ όσο και με εμένα προσωπικά για να διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα αναφέρθηκε και στο επόμενη βήμα της κυβέρνησης, την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαφήμισης, τονίζοντας πως οι συζητήσεις στο θέμα “έγιναν σε κλίμα συνεννόησης”.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την επικείμενη απόλυση εργαζομένων από τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν έλαβαν άδεια δήλωσε: “Ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποφέρει από ραγδαία μείωση της απασχόλησης. Πρώτη φορά με το νόμο μπαίνει ένα φρένο” είπε και τόνισε: “Είναι υποκριτικό όσοι κατηγορούσαν εμένα και την κυβέρνηση ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα, όταν ψηφίζαμε τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, να επιτίθενται σε εμάς για αυτά τα ζητήματα”.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση του κ. Παππά σε ότι αφορά το χρονικό περιθώριο 90 ημέρων για την εκπομπή των καναλιών που αντιστοιχούν στις τέσσερις άδειες. Ο υπουργός τόνισε πως το τρίμηνο αποτελεί το ανώτερο όριο, ενώ όπως είπε “δεν υπάρχει από καμιά πλευρά διάθεση για καθυστέρηση”.
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των καναλαρχών που βρέθηκαν με τον γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες αναβολή στην καταβολή της πρώτης δόσης μεχρι την εκδοση απόφασης του ΣτΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το επίμαχο αίτημα δεν έγινε αποδεκτό, καθώς αφενός εκτιμάται ότι αποτελεί μία “ντρίμπλα” που εξυπηρετεί την δυσχερή θέση στην οποία έχει έλθει η αντιπολίτευση με αφορμή τις άδειες, επιχειρεί να “ακυρώσει” στα μάτια του κόσμου την επιβολή της νομιμότητας αλλά και την ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Λύση στο γρίφο των εργαζομένων
Την ίδια ώρα επί τάπητος βρίσκεται φόρμουλα επίλυσης του ζητήματος των εργαζομένων των μειοδοτών της δημοπρασίας που είχαν ήδη κανάλια σε λειτουργία (Star, Alpha), καθώς ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο θέλει την επιχειρούμενη από Μέσα και αντιπολίτευση de facto αλλαγή ατζέντας και “κούρεμα” της μεγάλης επιτυχίας με τη συγκέντρωση 246 εκατ. ευρώ από τις άδειες.
Για το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να βρεθεί λύση, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να θέτει το θέμα και στους νέους υπερθεματιστές, ζητώντας προτεραιότητα για αυτούς τους δημοσιογράφους στις προσλήψεις για τα νέα κανάλια.
Τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα
Για το θέμα των εργαζομένων ο Νίκος Παππάς σε σημερινή του συνέντευξη τόνισε ότι η κυβέρνηση κατήργησε το διευθυντικό δικαίωμα στις απολύσεις, προστατεύοντάς τους, την ώρα που η ΝΔ ήταν αντίθετη στην ειδική αυτή πρόβλεψη του νόμου.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο – 105,5», ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου θα βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία των καναλαρχών και στις απολύσεις.
Οι καναλάρχες που σήμερα έχουν συμφωνήσει να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, το προηγούμενο διάστημα ήταν ενάντιοι στο όριο αυτό και θεωρούσαν ότι «καταστρατηγείται το διευθυντικό δικαίωμα», προωθώντας απολύσεις, ελαστική εργασία και καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Όπως είπε ο κ. Παππάς, ενόψει της συνάντησης με τους καναλάρχες στο Μαξίμου το μεσημέρι, αυτοί που εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι οι ίδιοι που σήμερα υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο θα οδηγήσει σε ανεργία.
Αντίθετα, η δική μας παρέμβαση θα βάλει φρένο, τόνισε ο κ. Παππάς. Υφιστάμεθα επιθέσεις ανοίκειες, όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζουν ως ασπίδα τους εργαζόμενους.
Αυτή την στιγμή στον τηλεοπτικό κλάδο στην Ελλάδα απασχολούνται πάνω από 2.500 εργαζόμενοι ενώ, εάν εξαιρεθεί το Mega που βρίσκεται στην κατάσταση που το έφεραν οι επιλογές των μετόχων του, θα πρέπει να υπολογίζονται περίπου 2.000 άτομα στον κλάδο.
Για τα τέσσερα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια, ο νέος νόμος προβλέπει τουλάχιστον 400 άτομα με κανονικές συμβάσεις (σ. σ. δηλαδή τουλάχιστον 1.600 θέσεις) και θα είναι παραπάνω, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο όρος αυτός, όπως και άλλοι για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι όρος που αν παραβιαστεί, οδηγεί σε ανάκληση της άδειας, που είναι 10ετής.