Τη θέση του υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την ιδιωτική εκπαίδευση γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης στη δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως παρακολούθησε το δημόσιο διάλογο για τη νομοθετική ρύθμιση, άκουσε τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και ζητά να υπερψηφιστεί η ρύθμιση στη Βουλή, καθώς κινείται – σύμφωνα με τον ίδιο – στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, των οποίων είχε την ευθύνη εφαρμογής.
Εκτιμά πως η κατάργηση των ρυθμίσεων αυτών τα τελευταία χρόνια από τη ΝΔ έχει βλάψει σοβαρά την παρεχόμενη ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τους γονείς, οι οποίοι με θυσίες στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία, και έχει τορπιλίσει την εργασιακή ειρήνη.
Αναλυτικά, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:
«Έχοντας υπόψη, τόσο τις θέσεις των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, όπως τις εκθέτουν δημοσίως και με ανοιχτή επιστολή τους προς τους εκπαιδευτικούς, όσο και τις θέσεις των τελευταίων, όπως μου τις διατύπωσε σε επίσκεψή του το Δ.Σ της Ο.Ι.Ε.ΛΕ., νομίζω ότι κακώς συνεχίζεται μια αντιδικία που δεν εξυπηρετεί, αλλά βλάπτει το σκοπό της ποιοτικής εκπαίδευσης των μαθητών τους και της ομαλής λειτουργίας των σχολείων. Η πρώτη, προϋποθέτει έμπειρους, αφοσιωμένους στην αποστολή τους εκπαιδευτικούς και η δεύτερη εργασιακή ειρήνη.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή και ειδικώς οι διατάξεις του άρθρου 28, δίνουν απάντηση θετική στο θέμα αυτό. Ουσιαστικώς, επαναφέρει σε ισχύ τις ρυθμίσεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, της υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας (1982-1986), είχα την πολιτική ευθύνη της εφαρμογής της, ως υπουργός Παιδείας.
Οι ρυθμίσεις αυτές καταργήθηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ., γεγονός το οποίο πιστεύω ότι λειτούργησε σε βάρος και των δύο πλευρών και κυρίως, σε βάρος των μαθητών τους, για την εκπαίδευση των οποίων οι οικογένειές τους υφίστανται σήμερα, ιδιαιτέρως, οικονομικές θυσίες.
Ορθώς, λοιπόν, επαναφέρονται. Θα πρόσθετα, όμως, ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί και η αποκατάσταση των απολυθέντων αυθαιρέτως και, μάλιστα, μέχρις προσφάτως, εκπαιδευτικών, οι οποίοι πρέπει να κριθούν, όπως πράξαμε τότε, από τα αρμόδια και για τους δημοσίους εκπαιδευτικούς υπηρεσιακά συμβούλια, γιατί τόσο τα ιδιωτικά, όσο και τα δημόσια σχολεία, πρέπει να λειτουργούν με ενιαίους κανόνες, υπό τον έλεγχο των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας».