Με ενισχυμένες τις συμμαχίες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε το βράδυ της Πέμπτης από το ταξίδι του στο Παρισι και ρίχνεται εκ νέου σήμερα στα εσωτερικά ανοιχτά μέτωπα.
Το βασικό θέμα που έχει κάνει σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο να “τρέχει” δεν είναι άλλο από τη ΔΕΘ και την προετοιμασία της ανόδου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει εκ νέου σειρά συναντήσεων με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μέχρι τέλος του μήνα οι υπουργοί του θα πρέπει να έχουν παραδώσει στους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Δημήτρη Λιάκο τα σημειώματα με τις “λευκές τρύπες” στους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους και τον πλήρη απολογισμό του έργου που έχει παραχθεί ανά χαρτοφυλάκιο.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπουργοί καλούνται να λύσουν το “γρίφο” της “δίκαιης ανάπτυξης”, που θα είναι και το κεντρικό σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα στο εξής.
Επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσουν τη “δίκαιη ανάπτυξη” συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στους υπουργούς του πως “στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η αύξηση της πίτας, αλλά και η δικαιότερη κατανομή της”.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να χαράξει για πρώτη φορά ένα εντελώς διαφορετικό αναπτυξιακό μονοπάτι, με σαφές αριστερό και κοινωνικό πρόσημο.
Ως εκ τούτου, το μεγάλο βάρος επί του παρόντος πέφτει σε δύο πυλώνες: Ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων.
Όσο για το ζήτημα των επενδύσεων, το οποίο τέθηκε επί τάπητος και στην πρώτη άτυπη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη, συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων.
Του οργάνου που συνεδρίαση πρώτη φορά την Τετάρτη προεδρεύει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στόχος είναι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην επόμενη συνεδρίαση να έχουν καταγραφεί όλα τα υπό επεξεργασία επενδυτικά πλάνα, προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, ποσοτικοποίηση και προτεραιοποίηση των σχεδίων, ώστε να προχωρήσουν δίχως χρονοτριβές και να παρουσιαστούν και από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ταύτιση ΝΔ με διαπλοκή
Την ίδια ώρα πάντως, με μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρούν στο Μαξίμου την λυσσαλέα αντίδραση της ΝΔ στην εν εξελίξει δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, η οποία σε λίγα εικοσιτετράωρα θα αλλάξει για πάντα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα δώσει τέλος σε ένα 27ετές καθεστώς ανομίας.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι “πολλοί ήλπιζαν ότι η δέσμευσή μας δεν θα υλοποιηθεί”, ενώ ως κέρδος εκλαμβάνουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και δη της ΝΔ, αφού όπως υπογράμμισε και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς την Πέμπτη “ταυτίζεται πλήρως με τα συμφέροντα που θίγονται από τη διαδικασία”.
Τα κέρδη από το Παρίσι ενόψει… ευρωπαϊκού Νότου
Με σημαντικά οφέλη εκτιμούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ότι επέστρεψε από το Παρίσι και την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως οι προτάσεις Τσίπρα, οι οποίες βασίστηκαν στην υπάρχουσα σοσιαλιστική ατζέντα έτυχαν ευρείας αποδοχής, γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένα ακόμα βήμα προς την αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη που πάντα έχει ως στόχο η Αθήνα.
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Chateau de La celle Saint – Cloud επικεντρώθηκαν στη διάσπαση της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων με το ΕΛΚ.
«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μία νέα συμπόρευση με τη Δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρότεινε «τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη».
Οι τέσσερις προτάσεις που έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:
Πρώτον, να υπάρξει αύξηση του πακέτου Γιούνκερ.
Δεύτερον, να δοθεί προτεραιότητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Τρίτον, πρότεινε να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.
Τέλος, πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Με τον τρόπο αυτό και δεδομένου οτι το μείζον θέμα της εξαίρεσης από τα ελλείμματα πόρων που διοχετεύονται στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανεργία αποτελούν τμήμα και της σοσιαλιστικής ατζέντας, η Ηρώδου Αττικού εμφανίζεται ικανοποιημένη, αφού επί της ουσίας από το Παρίσι τέθηκε η ατζέντα που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 9 του Σεπτέμβρη ενώπιον των αρχηγών κρατών της Μεσογείου.
Στόχος του Μαξίμου ήταν και παραμένει η αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις όσο και με τον ευρωπαϊκό Νότο.