Μπορεί μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να δίνει “πίστωση χρόνου” στους υπουργούς του μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης για να παράξουν έργο στα υπουργεία τους, ωστόσο το “χαρτί” του ανασχηματισμού δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του πρωθυπουργού.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι μία ριζική αναδόμηση του κυβερνητικού προφίλ σε συνδυασμό με ένα νέο άνοιγμα και σε προσωπικότητες – κυρίως της Κεντροαριστεράς – εκτός των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο Μαξίμου.
Παράλληλα, αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχουν υπουργεία που εμφανίζουν διαρκώς αστοχίες και όπως σημειώνεται “δεν τραβάνε”.
Ωστόσο, το μείζον για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επισημαίνει σε συνεργάτες του, είναι να προχωρήσουν πρώτα τα ανοιχτά μέτωπα και να κλείσει και η εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης με το σκοπελο των εργασιακών.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης στην πρώτη σύσκεψη μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα κληθούν άτυπα να παρουσιάσουν τα δείγματα γραφής τους στο τρίμηνο που έχει μεσολαβήσει από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, προκειμένου να περάσουν και αυτοί από τη βάσανο της… αξιολόγησης. Βασικό κριτήριο θα είναι κατά πόσο ολοκληρώθηκε το έργο και επετεύχθησαν οι στόχοι για το καλοκαίρι.
Πέραν τούτων ωστόσο, σημαντικό ρόλο για τη θέση τους στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα διαδραματήσουν και οι προτάσεις που θα καταθέσουν στη φαρέτρα του πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ, καθώς ήδη έχει τονιστεί μέσω συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα στα αρμόδια υπουργεία να υπάρξουν συγκεκριμένες και πλήρως κοστολογημένες προτάσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης των ασεθνέστερων (συνταξιούχοι και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα).
Καλά ενημερωμένες πηγές του TRIBUNE αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν βλέπει με κακό μάτι έναν αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό μέσα στον Οκτώβριο, μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ουδείς στην Ηρώδου Αττικού παραγνωρίζει πως κάτι τέτοιο αποτελεί παρακινδυνευμένη κίνηση, καθώς θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στην ευκταία περίπτωση που αυτή ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα το Νοέμβριο, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κίνηση τακτικής για ένα φρέσκο προφίλ στο κυβερνητικό πρόσωπο, ώστε να χαραχθεί μία διαχωριστική γραμμή και να τονιστεί η έμφαση του νέου σχήματος στην ανάπτυξη και την ανάσχεση της ανεργίας μέσα από την “δίκαιη ανάπτυξη”.
Το σενάριο για αιφνιδιαστικό, ριζικό ανασχηματισμό ακόμα και στο τέλος του καλοκαιριού δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς εκτιμάται ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι οπισθοδρόμησης σε ζητήματα που αφορούν στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.