Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία η απόφαση του Αρείου Πάγου για παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Μπορεί για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λειτουργεί ως κυματοθραύστης η περίοδος των μπάνιων του λαού, ωστόσο η θερινή ραστώνη δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει τους εσωτερικούς τριγμούς από την εκκωφαντική σιωπή της ηγεσίας.
Οι κραδασμοί στη ΝΔ ωστόσο δεν περιορίζονται στο λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ αλλά τείνουν να λάβουν χαρακτηριστικά εσωκομματικού διχασμού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Finance & Markets Voice ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς τάσσεται εμμέσως στο πλευρό του κ. Γεωργίου. Και τούτο, διότι ο κ. Σαμαράς διαμηνύσει σε συνομιλητές του πως στελέχη της ΝΔ δεν πρέπει να κάνουν δηλώσεις κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, διότι κάτι τέτοιο προκαλεί τη δυσφορία των θεσμών. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει εντολή να τηρηθούν αποστάσεις ασφαλείας από το θέμα. Με τον τρόπο αυτό ωστόσο η ηγεσία της ΝΔ “χτυπά” στην καρδιά του καραμανλισμού, γεγονός που ουδείς στη συντηρητική παράταξη παραγνωρίζει.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μέρες από την είδηση της παρπομπής Γεωργίου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης, βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ηγεσία. Διόλου τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι παρεμβάσεις Κακλαμάνη. Ο ίδιος μαζί με τον πρώην υπουργό Γιάννη Μιχελάκη έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο “στρατηγείο” Μητσοτάκη, επαναφέροντας με ένταση το θέμα Γεωργίου και τη σιωπή της ηγεσίας.
«Θεωρώ ότι ήταν λάθος που δεν βγήκε μία κεντρική ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία, από άποψη στρατηγικής», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας πως το Φεβρουάριο του 2010 η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει από το 2000 ως το 2010 με τις υπογραφές τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε ακόμα σκληρότερη γραμμή, ο Γιάννης Μιχελάκης με άρθρο του έκανε λόγο για ζυμώσεις βουλευτών που συμβάλλουν στην απομόνωση της ηγεσίας της ΝΔ με αφορμή το ατόπημα στην υπόθεση Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ.
Την ίδια ώρα η ΝΔ επιχειρεί να υπερκαλύψει τους εσωτερικούς τριγμούς, επενδύοντας επικοινωνιακά στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και συντηρώντας στην ατζέντα τα ζητήματα Νόμου και Τάξης, για τα οποία στη ΝΔ υπάρχει εδραιωμένη άποψη πως η κυβέρνηση εμφανίζει δυσανεξία ελέω του “βαθέος κόμματος” στην Κουμουνδούρου.
Ωστόσο, στο επιτελείο Μητσοτάκη δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ, η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 17 Σεπτεμβρίου. Για αυτό το λόγο και από το “στρατηγείο” του στη Βουλή γίνεται όλος ο συντονισμός των δράσεων και προτάσεων που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να παρουσιαστεί από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα πλήρες και πειστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επομένη των εκλογών, όποτε αυτές προκύψουν. Στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι να εμφανιστεί ο Κ. Μητσοτάκης ως εν αναμονή πρωθυπουργός, έτοιμος να αναλάβει τα ηνία και να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που μπορεί, όπως τονίζουν, να φέρει ανάπτυξη και να βγάλει τη χώρα από το σπιράλ των μνημονίων.
Συνεργάτες ωστόσο του Κ. Μητσοτάκη χαμηλώνουν τον πήχη για τις εξαγγελίες του, επισημαίνοντας ότι η λογική της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ θα βασίζεται στη γραμμή της “συμφωνίας αλήθειας” και δεν θα αποτελέσει μία ακατάσχετη παροχολογία.