Το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά, που είναι σε εξέλιξη στο νησί της Χίου, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα μαστιχόδεντρων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας.
Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπρόσθετα μέσα για την στήριξη των Ελλήνων μαστιχοπαραγωγών, δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Χίου, καθώς μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, σε δασική έκταση στη νότια πλευρά του νησιού. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου: Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, ενώ σημαντικές ζημιές σε μαστιχόδεντρα έχουν καταγραφεί και στα χωριά Ολύμποι, Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα στη Βέσσα και τον Άγιο Γεώργιο Συκούση.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καλλιέργεια της μαστίχας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, ενώ η πυρκαγιά ενδέχεται να δημιουργήσει καίριο πρόβλημα στο τοπικό οικοσύστημα αλλά και σε δεκάδες οικογένειες, που ασχολούνται με την παραγωγή μαστίχας, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας, δεδομένου ότι το Ταμείο αυτό παρέχει οικονομική βοήθεια στα Κράτη Μέλη για περιφέρειες που έχουν πληγεί από μεγάλου μεγέθους φυσικές καταστροφές; Μέχρι πότε μπορούν να αιτηθούν οι ελληνικές αρχές την άμεση ενεργοποίηση του εν λόγω Ταμείου;
2. Ποια άλλα μέσα διαθέτει η Επιτροπή, προκειμένου να στηρίξει του Έλληνες μαστιχοπαραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του;».