Τα χαρτιά του για τη “Νέα Μεταπολίτευση” που θα βασίζεται σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της Άμεσης Δημοκρατίας ανοίγει σήμερα στις 8 το βράδυ σε ειδική εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.
«Εμείς είμαστε αυτοί που θα βάλουμε τη χώρα στη νέα εποχή» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει… σιγή ασυρμάτου από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ανακοινώσεις που θα κάνει, μέχρι στιγμής έχουν καταστεί σαφείς οι γενικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας μία ημέρα μετά την 42 επέτειο της Μεταπολίτευσης θα προτείνει:
– Ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα και της κοινωνικής συμμετοχής μέσα από την αναβάθμιση των δημοψηφισμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση και οι ίδιοι οι πολίτες εφόσον συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός θα μπορούν να ζητούν δημοψήφισμα για κάποιο θέμα.
Η αναβάθιμση του θεσμού του δημοψηφίσματος αναμένεται να επικυρωθεί εμφατικά με τη διενέργεια ενός με πολλαπλά ερωτήματα για επιμέρους ζητήματα της ίδιας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
– Ενίσχυση του Κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.
– Αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για το θέμα άνοιξε χθες τα χαρτιά του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Αλλά θέλω να λύσουμε το θέμα και να μην διαλύεται η Βουλή όταν δεν εκλέγεται… Μια λύση που εγώ θα έβλεπα να μπει στον διάλογο, τουλάχιστον από τη μεριά μου, είναι τον πρώτο λόγο να τον έχει η Βουλή με τις δυο ψηφοφορίες και αν δεν εκλεγεί και την δεύτερη φορά, την Κυριακή να γίνεται δημοψήφισμα με αυτούς που ήταν υποψήφιοι».
– Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισοδύναμη δημοκρατική ψήφος των πολιτών.
– Ψαλίδισμα των βουλευτικών προνομίων, με πρώτα από όλα επιβολή ορίου στη βουλευτική θητεία.
– Αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων
– Αλλαγές στη στρέβλωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που έχει αποτελέσει Κολημβύθρα του Σιλωάμ για δεκάδες πολιτικά σκάνδαλα.
Πέραν τούτων όμως, στο Μαξίμου θέλουν να τονίσουν και το πέρασμα από την εποχή των μνημονίων στη “Μεταμνημονιακή Μεταπολίτευση”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός. Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να δώσει το σαφές ιδεολογικό του στίγμα μέσα από τη συνταγματική κατοχύρωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και του κράτους δικαίου. Στις προτάσεις Τσίπρα θα βρίσκονται επομένως και :
– Συνταγματική κατοχύρωση των βασικών κοινωνικών δημοσίων αγαθών, όπως το νερό και η ενέργεια
– Συνταγματική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων