Η αποτίμηση της διαδικασίας ψήφισης της απλής αναλογικής, και η έναρξη του πλατιού κοινωνικού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή των Γιώργου Κατρούγκαλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, αποτιμήθηκε ως πολύ θετικό το αποτέλεσμα της όλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει σε νόμο του κράτους το πάγιο αίτημα της Αριστεράς και γενικότερα των προοδευτικών δυνάμεων για καθιέρωση της απλής αναλογικής και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τονίστηκε ότι η ψήφιση της απλής αναλογικής αποτελεί ηθική και πολιτική νίκη και επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι το γεγονός πως τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική ψηφίστηκαν με 179 και 180 ψήφους, έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε επίσης η εκίμηση ότι αποδυναμώθηκε η ΝΔ και ότι με τη στάση τους αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, επί του οποίου ξεκινά πλατιά και μεγάλη διαδικασία διαλόγου με την κοινωνία, με ορίζοντα την άνοιξη του 2017.
Όπως επισημάνθηκε, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TRIBUNE, ήδη στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προετοιμάζουν τον βασικό κορμό της ιστορικής ομιλίας του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή θα μπούν οι τελικές «πινελιές».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι βασικοί άξονες των θέσεων που θα θέσει επί τάπητος ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζονται στην
– αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και τη δυνατότητα διενέργειάς του κατόπιν λαϊκής βούλησης ικανού αριθμού πολιτών
– αναβάθμιση του Κοινοβουλίου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία
– ψαλίδισμα των βουλευτικών προνομίων τα οποία έχουν υπερσυγκεντρωθεί μέσα από την πάροδο των ετών
– σημαντικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων
– συνταγματική κατοχύρωση των υπέρτατων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα
– στήριξη του κράτους Δικαίου και των θεσμών που προάγουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή
– συνταγματική διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
Ποιες προτάσεις θα ρίξει στο τραπέζι ο Τσίπρας
Πέραν αυτών, ερωτηματικά μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελούν η σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και η ενίσχυση του ρόλου του χωρίς να προκύπτει ζήτημα δυαρχίας.
Για αυτά τα θέματα το πρωθυπουργικό επιτελείο θα αναμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, με τις οριστικές πινελιές να μην αποκλείεται να μπουν και λίγο πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν θα αποτελέσουν την τελική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρά μονάχα θέσεις προς ευρεία συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τον επιστημονικό κόσμο και με την ίδια την κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου είναι ανοιχτό και στις προτάσεις που θα καταθέσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως π.χ. το άρθρο 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Στόχος είναι, όπως υπογραμμίζουν στο TRIBUNE η αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ανοίξει σε ένα χρόνο από τώρα και η επίσημη πολιτική συζήτηση μέσα από τη σύγκληση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Αυτό αποτελεί και μία έμμεση απάντηση σε όσους πίσω από την πρωτοβουλία του εκλογικού νόμου είδαν… πρόωρες εκλογές, καθώς επί της ουσίας αποκλείονται τουλάχιστον πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εξάλλου στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και μία πρώτη ελάφρυνση της κοινωνίας από την υλοποίηση τόσο της συμφωνίας όσο και του παράλληλου προγράμματος για τα χαμηλότερα κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα, ενώ μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει διευθετηθεί και η οριστική λύση για το χρέος, αφού θα ολοκληρωθούν και οι γερμανικές εκλογές.