Η ετήσια έκθεση της Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσιάστηκε, σήμερα κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η εν λόγω έκθεση είναι η πρώτη έκθεση της Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στη 15μηνη λειτουργία της.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι το παλαιό σύστημα αντιστάθηκε και αντιστέκεται και παλεύει απεγνωσμένα να μπλοκάρει, σε όλους τους τομείς, τον αγώνα για εξυγίανση. Όμως ο πόλεμος που διεξάγουμε κατά της διαφθοράς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αμείωτη πυγμή. ‘Αλλες μάχες έχουν κερδηθεί άλλες όμως μένει να κερδηθούν».
Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε: «Η εμπειρία μου, κυρίως ως πολίτη, μ’ έχει διδάξει ότι όσοι επιχειρούν να στοχοποιήσουν άδικα -και για ιδιοτελείς σκοπούς- δημόσια πρόσωπα, στοχοποιούνται τελικώς οι ίδιοι από την κοινωνία και βρίσκουν τον λαό απέναντί τους. Δεύτερον, οι πολιτικοί όπως έλεγε και ο Φρανσουά Μιτεράν, είναι διαχείριση προσώπων και συμβόλων. Δύο σύμβολα με την κακή έννοια του όρου που έχουν δεσπόζουσα θέση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα είναι τα ξίφη και τα πιστόλια. Κάποιοι εκπροσωπώντας τη διαπλοκή, ξιφουλκούν και κραδαίνουν τα σπαθιά τους, όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά και κατά θεσμών. Ματαιοπονούν! Τα ξίφη τους είναι στομωμένα, σκουριασμένα και ρυπαρά. Είναι εντελώς ακίνδυνα γι’ αυτούς για τους οποίους τα κραδαίνουν. Είναι όμως επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν και να δηλητηριαστούν από τη σκουριά και του ρύπους του μίσους και της εμπάθειας τους».
Κλείνοντας, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε: «Για τα πιστόλια, που κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα άνομα σχέδιά τους είναι και αυτά ελαττωματικά ως όπλα. Και για τα ελαττωματικά όπλα υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής, αφλογιστίας και εκρήξεως στα χέρια αυτών που τα χρησιμοποιούν. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πιστόλια καταστρέφονται και οι οπλοφόροι τραυματίζονται ή και σκοτώνονται.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τόνισε ότι υπάρχει πολύς δρόμος κατά της διαφθοράς, ενώ επισήμανε ότι η οριζόντια και κάθετη διαφθορά αποτελούν ένα σταυρόλεξο διαφθοράς που πρέπει να λυθεί.
Ο Νίκος Πασσάς, μεταφέροντας την διεθνή και Ευρωπαϊκή εμπειρία του ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς έχει μείνει στην ίδια τάξη, καθώς τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει κατά της διαφθοράς χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς κατά των αντιπάλων τους.
Παράλληλα, κατά την ημερίδα χαιρέτισαν ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Βασιλειάδης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινα Καββαδία- Κωνσταντάρα, ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής, ο Distinguished Inaugural Professor, Collective Action, Business Ethics and Compliance, International Anti-Corruption Academy (Vienna) Νίκος Πασσάς και η Deputy Head of Unit D2, European Anti-Fraud Office (OLAF) Μαρία Ντζιούνη.