“Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο τον τελευταίο χρόνο. Είναι πολύ σημαντική η χώρα και οι διεθνείς εταίροι της έχουν αρχίσει την συζήτηση για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση για το χρέος”» είπε ο κ. Λιού δίνοντας έτσι την γενική άποψη, που έχει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας .
Πάντως υπαινίχθηκε σαφώς ότι θα πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση με διάρκεια για την ελληνική οικονομία σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από ένα συνεχή κύκλο αξιολογήσεων και διαπραγματεύσεων για την οικονομία της και να δώσει ένα μήνυμα σταθερότητας προς τα έξω.
Ο κ.Λιού τόνισε την μεγάλη πρόοδο, που έχει γίνει και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να επιταχύνει την πορεία της στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Τόνισε πάντως ότι η συμφωνία, που υπήρξε στις 24 Μαΐου είναι ένα μεγάλο σταθμό και χαρακτήρισε πολύ θετική την εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για την οποία ευχήθηκε να έχει σύντομα αποτελέσματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι βιώσιμη η λύση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο διάστημα απέφυγε να πάρει σαφή θέση εναντίον των Ευρωπαίων, που έχουν επιβάλλει την συγκεκριμένη λύση.
“Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πετύχει κανείς την οικονομική σταθεροποίηση” είπε.
Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ απέφυγε να πάρει σαφώς θέση σχετικά με την συμμετοχή του ή όχι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.
“Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του ΔΝΤ” είπε, για να συνεχίσει σημειώνοντας, ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία το επόμενο διάστημα να συζητήσουν για αυτό το θέμα.
“Ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικός.
Ωστόσο το ίδιο το ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι με την εμμονή στα υψηλά πλεονάσματα και την καθυστέρηση της λύσης για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα». Είπε ο κ. Λιού.
Τέλος επανέλαβε την πεποίθησή του για το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη περαιτέρω σταθεροποίησης τη οικονομίας της.