Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες προτάσεις εξετάζει ο Τσίπρας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Ποιες προτάσεις εξετάζει ο Τσίπρας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τον εκλογικό νόμο να ψηφίζεται μεν αλλά δίχως το πράσινο φως των 200 εδρών που θα τον έθετε σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου ήδη στρέφει το βλέμμα του στις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

“Ουδέποτε προσμετρήσαμε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ούτε ανοίξαμε διάλογο μαζί της για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών” σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επαναλαμβάνοντας ότι “η κυβέρνηση μένει σταθερή στις δεσμεύσεις της αφού φέρνει ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ προς ψήφιση στη Βουλή”.

Την ίδια ώρα κομματικές πηγές από την Κουμουνδούρου στηλιτεύοντας τη σύμπλευση της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, επισημαίνουν ότι τόσες μέρες η Συγγρού έκανε λόγο για σύμπλευση της κυβέρνησης με το νεοναζιστικό κόμμα, ενώ τελικά όπως αποδείχθηκε επί του πρακτέου, απλά επιχειρούσε να αναβιώσει τους υπόγειους διαύλους επικοινωνίας που υπήρχαν από την εποχή Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση πάντως επικρατεί στην Ηρώδου Αττικού για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Γιώργο Παπανδρέου, Φώτη Κουβέλη και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν το βράδυ της Τρίτης ότι οι συναντήσεις αυτές με την εξωκοινοβουλευτική Κεντροαριστερά επιβεβαίωσαν την πολιτική απομόνωση – κυρίως του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο του Ποταμιού – το οποίο όπως τονίζουν “σέρνεται για ακόμα μία φορά ως ουρά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία”, αφού άπαντες λοιποί τάσσονται υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών (που ήθελε και το ΠΑΣΟΚ αλλά αίφνης… ξέχασε την πρόταση νόμου που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2015).

Και τώρα το Σύνταγμα

Επί τάπητος τέθηκαν για πρώτη φορά και επίσημα οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρώτη δέσμη μέτρων που έπεσαν στο τραπέζι από τον αρμόδιο Γιώργο Κατρούγκαλο, όπως αυτές προέκυψαν από την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το Μέγαρο Μαξίμου για την αναθεώρηση του Συντάγματος συνοψίζονται στα:

– Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

– Αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και δυνατότητα επιβολής του μέσα από πρωτοβουλίες ικανού αριθμού πολιτών

– Ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού μηχανισμού της εκτελεστικής εξουσίας

– Ανώτατο όριο κοινοβουλευτικής θητείας

– Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και αναβάθμιση του ρόλου του δίχως να τίθεται θέμα δυαρχίας

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικών πανεπιστημίων, κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «δεν συζητούμε το άρθρο 16 για ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, για το οποίο εξετάζεται πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς να δημιουργήσει αναταραχές και αντιδράσεις.

Προβληματισμός επικρατεί ωστόσο για την αρνητική στάση την οποία τηρεί η κίνηση των “53+” απέναντι στη Συνταγματική Αναθεώρηση και κυρίως την προοπτική της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επισημαίνουν ωστόσο ότι “ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα διεξαχθεί μία μεγάλη συζήτηση με κοινωνικούς φορείς, τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και πάνω από όλα την ίδια την κοινωνία”.

Ως επιστέγασμα αυτού του διεξοδικού διαλόγου, ο οποίος θα κρατήσει σχεδόν ένα έτος, θα έρθει πιθανότατα ένα δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα, για το οποίο προϊδέασε εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, το οποίο θα έχει πολλαπλά ερωτήματα.

Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προοπτική ενός τέτοιου δημοψηφίσματος για την αμεσότερη συμμετοχή της κοινωνίας, καθώς σηματοδοτεί την ούτως ή άλλως εκπεφρασμένη πρόθεση για ενίσχυση του θεσμού του δημοψηφίσματος στο νέο Σύνταγμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Ο Έλον Μασκ χαρακτηρίζει σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη μία συνολική προοδευτική πρόταση που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Δεν μπορεί να ανακάμψει η ΝΔ – Κολλημένη στο 25%

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...