Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα μηνύματα μπροστά και πίσω από τις λέξεις του Αλέξη Τσίπρα

Τα μηνύματα μπροστά και πίσω από τις λέξεις του Αλέξη Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με το άνοιγμα της βεντάλιας όλων των θεμάτων ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, αφού όπως τόνισε η παρούσα κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα προσφύγει στις κάλπες το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία: Την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο και το φλέγον θέμα του φιάσκου της Siemens.

“Ναι” σε απευθείας εκλογή ΠτΔ, όχι σε δυαρχία

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ώριμη» την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και συνάμα υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σε αυτό το ενδεχόμενο ζητήματα δυαρχίας.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα επιχειρήσει εκ νέου να βάλει στη μέγγενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ταχθεί κατά μίας τέτοιας πρωτοβουλίας αλλά ήδη έχει αμφισβητηθεί ανοιχτά από πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξής του που κινούνται σε γραμμή… Τσίπρα.

Πέραν τούτου, δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα, επισημαίνοντας ωστόσο το συμβουλευτικό χαρακτήρα που θα έχει.

Παράλληλα, προανήγγειλε όπως αναμενόταν αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενεργότερη συμμετοχή του λαού για αμεσότερη δημοκρατία μέσα από την αναβάθμιση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ενώ τάχθηκε υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων τετραετίας με την «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας», δηλαδή να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία.

“Ιστορικός αυτοχειριασμός” ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού

Αναφερόμενος στο ανοιχτό μέτωπο του εκλογικού νόμου ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την πολιτική απομόνωση της ΝΔ, η οποία είναι η μόνη που δεν συζητά την απλή αναλογική, επικέντρωσε τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τονίζοντας πως «η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα».

«Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε και το χθεσινό ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% σημειώνοντας πως «δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει».

Πάντως, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς και όχι κάποιο τακτικισμό, απαντώντας επί της ουσίας στις κατηγορίες της ΝΔ.

«Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικροϋπολογισμούς. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει. Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ».

“Βόμβα” για το σκάνδαλο της Siemens

Μία καταγγελία “βόμβα” επεφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας για το σκάνδαλο της Siemens, το οποίο ήδη από την πρώτη μέρα στο Μαξίμου κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις παραγραφής των αδικημάτων.

Μία μονάχα ημέρα μετά τις κυβερνητικές ονομαστικές διαρροές για το ρόλο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά και την πρωτοβουλία για άμεση επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης κατόπιν παρέμβασης Παρασκευόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανοιχτά λόγο για «επίορκους δικαστικούς».

Τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, κάτι το οποίο ο κόσμος καταλαβαίνει, έκανε λόγο για άδικο κάποιοι να περνάνε ζάχαρη, έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς».

«Η Siemens πλήρωσε σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στην δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η στάση που τήρησε και τα όσα είπε και για τους… άλλους, εκτός της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος κυρίως στο παρελθόν και το πρώτο επτάμηνο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφορούσε την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης και τη διαπραγμάτευση μέχρι τη συμφωνία του Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε τα βέλη του όχι τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο κυρίως στις πρακτικές του Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για είχε σταματήσει το τελευταίο 6μηνο κάθε επαφή με τους ξένους, το χειρότερο όμως ήταν του καταλόγισε σχέδιο αριστερής παρένθεσης, με άδεια ταμεία, κάνοντας λόγο για «εγκληματικές ευθύνες».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον… καραμανλισμό, αφού ο πρωθυπουργός δύο φορές επικαλέστηκε το όνομα Καραμανλής με θετικά σχόλια. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ψηφιστεί η απλή αναλογική για την προαγωγή της κουλτούρας των συνεργασιών, τόνισε πως “η τελευταία φορά που η ΝΔ είχε ποσοστά άνω του 30% ήταν επί ημερών του -καρφώνοντας συγχρόνως τον Αντ. Σαμαρά-.

Πέραν τούτου ωστόσο, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό του ταξιδιού του στην Κίνα για την προσέλκυση επενδύσεων, αναγνώρισε ανοιχτά ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι εκείνος που άνοιξε το μονοπάτι των σχέσεων με την Κίνα.

Παράλληλα, εκ των έσω επιχείρησε να διεμβολήσει και τη ΝΔ για το θέμα του plan B, ανατρέχοντας στις δηλώσεις Μεϊμαράκη που είχε μιλήσει για την ανάγκη εναλλακτικού σχεδίου αλλά και του τότε κυβερνητικού εταίρου στην κυβέρνηση Παπαδήμου, Γιώργου Καρατζαφέρη, που είχε ζητήσει plan B, όπερ και παραδέχθηκε με δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας με μία διπλή αρνητική αναφορά του στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα. Τόνισε ότι ως υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε υπογράψει τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα του 4,5% και τώρα ζητά χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει η συμφωνία, ενώ με τη σημερινή του ιδιότητα από τον Φεβρουάριο του 2015 είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την επιβολή capital controls.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε εμφατικά την κόντρα Ομπάμα – Σόιμπλε και τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, αφήνοντας την Άνγκελα Μέρκελ εκτός του κάδρου του σχεδίου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Δεν μπορεί να ανακάμψει η ΝΔ – Κολλημένη στο 25%

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Δημοσκόπηση MRB: Στο ναδίρ η ΝΔ με μόλις 22,9% – Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς

Σ. Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του Κ. Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...