Πριν λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει προσωρινή «τεχνική επέκταση» της έγκρισης της αδείας που αφορά στο ζιζανιοκτόνο glyphosate, παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αναγκαίας πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών μελών, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και τονίζουν ότι η τρέχουσα αδειοδότηση της γλυφοσάτης έληγε στο τέλος του Ιουνίου.
Υπάρχουν σαφείς ανησυχίες, συνεχίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζει για την Δημόσια Υγεία η γλυφοσάτη.
Επιπρόσθετα η χρήση του ζιζανιοκτόνου έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα και στην βιοποικιλότητα.
Η διαδικασία της σταδιακής κατάργησης της χρήσης της γλυφότατης και άλλων τοξικών ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων από τη γεωργική πρακτική πρέπει να αρχίσει από σήμερα και κάτι τέτοιο συνεπάγεται τον παράλληλο αναπροσανατολισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση ενός αειφόρου αγροτικού μοντέλου παραγωγής, καθώς και την εισαγωγή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής τροφίμων.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά:
“Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει την έγκριση του αμφιλεγόμενου τοξικού ζιζανιοκτόνο glyphosate, παρά την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνει μια συνολική περιφρόνηση της βούλησης των πολιτών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Η επιτροπή δεν φαίνεται να λαμβάνει, ειδικότερα μετά το Βρετανικό Δημοψήφισμα, το μήνυμα ότι απαιτείται περισσότερη διαφάνεια στις αποφάσεις της, με απόλυτο σεβασμό στην Δημοκρατική βούληση των πολιτών των κρατών μελών. Η δοθείσα τεχνική επέκταση της αδειοδότησης θα πρέπει να είναι η οριστική αρχή του τέλους σε ότι αφορά την χρήση της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε να πιέσουμε την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξασκήσει το δικαίωμα υποβολής σημαντικών περιορισμών χρήσης του εν λόγω ζιζανιοκτόνου και να οδηγηθούμε στην σταδιακή απόσυρση του από την Ελληνική αγορά”.
Η Γλυφοσάτη προκαλεί καρκίνους
Η γλυφοσάτη (Διεθνώς Gluphosate) (N-(phosphonomethyl)glycine) είναι ένα ευρέος φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και μία οργανοφωσφορική ένωση, ειδικότερα είναι ένα φωσφονικό (phosphonate). Χρησιμοποιείται για να εξολοθρεύσει ζιζάνια και αγριόχορτα, ειδικότερα τα πλατύφυλλα ετήσια ζιζάνια και το γρασίδι που ανταγωνίζονται την καλλιεργήσιμη σοδειά. Έχει κατηγορηθεί ως πιθανό καρκινογόνο.
Η γλυφοσάτη, το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου, δήλωσε τον Αύγουστο του 2015 ο Κρίστοφερ Πόρτιερ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πάνω στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο.
«Η γλυφοσάτη είναι σίγουρα γονιδιοτοξική», δήλωσε ο Πόρτιερ, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου της Έρευνας Αξιολόγησης Κινδύνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Γονιδιοτοξική ουσία είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις ή άλλες γενετικές αλλαγές στο DNA, και να προκαλέσει καρκίνο», εξήγησε.
Τον περασμένο Μάρτιο ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο, ένα όργανο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».
Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό του προϊόντος Roundup της εταιρείας Monsanto, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο.
Η χρήση του έχει 16πλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Παρά τις ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις από την εταιρεία, αλλά και τους παραγωγούς καλαμποκιού και σόγιας, ο Διεθνής Οργανισμός επιμένει στην αρχική επιστημονική του εκτίμηση.
Τα 20 χρόνια αποτελούν ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για την κατάληξη σε συμπεράσματα σχετικά με την αιτία εκδήλωσης καρκίνου στους ανθρώπους, ωστόσο το πόρισμα συνοδεύεται από νέες μελέτες, καθώς και από στοιχεία που δείχνουν ότι η γλυφοσάτη προκαλεί όγκους και σε ζώα.