Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκλογικός νόμος: Τα “παράθυρα” του Συντάγματος για τους “200” και οι “συμμαχίες”

Εκλογικός νόμος: Τα “παράθυρα” του Συντάγματος για τους “200” και οι “συμμαχίες”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σκληρή αναμένεται η μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο, με το τοπίο των συμμαχιών να αρχίζει δειλά-δειλά να ξεκαθαρίζει.

Πολύ κοντά στην πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκονται ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων, ενώ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ΝΔ φαίνεται να συμμαχεί το Ποτάμι.

Για διαφορετικούς λόγους αρνητικά προς την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο είναι το ΚΚΕ, ενώ αντίθετα η Χρυσή Αυγή δεν φαίνεται προς το παρών να διαφωνεί για τους δικούς της και αυτή λόγους, με την κυβερνητική πρόταση.

Σημαντικό ρόλο θα απίξει και η ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος δήλωσε

«Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και προσθέτει:

«Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».

«Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα», συνεχίζει ο κ. Λεβέντης, «επειδή ο νόμος αυτός ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το αίτημα κορυφαίων πολιτικών του Κέντρου και της Αριστεράς, όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης».

Απαντώντας δε σε αυτούς που εμφανίζουν την ΕΚ «ουρά του κ. Τσίπρα, να κάνουν υπομονή. Εις τον χώρο του Κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός».

Σημειώνει επίσης ότι «δημοσιογράφοι και συγκροτήματα που εξυπηρετούν προφανώς τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας επιτίθενται στην ΕΚ και προσωπικά στον Βασίλη Λεβέντη», επειδή «δήθεν τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούμε δεκανίκι της κυβέρνησης».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της με την πρόταση που κατέθεσε , δείχνει να βρίσκεται αρκετά κοντά με την πρόταση της κυβέρνησης. Άλλωστε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

1) Πλήρη κατάργηση του μπόνους και να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες.

2) Να διατηρηθεί το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή.

3) Να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

4) Να δοθεί ψήφος στα 17.

5) Να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι θα πάρει σχετική πρωτοβουλία άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κάλεσε αφενός την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων τα οποία δεν τυγχάνουν της απαιτούμενη ευρύτερης αποδοχής και αφετέρου την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του πολιτειακού και θεσμικού της ρόλου.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πλευρά της έχει ξεκάθαρη θέση. Θα ψηφίζει παντού όχι.
«Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για την κυβέρνηση, στην οποία επιτίθεται για το θέμα του εκλογικού νόμου.

«Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα. Βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την πλήρη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, που τέθηκε σε διαβούλευση, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και καλεί όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως αναφέρει.

Το Ποτάμι επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας.

«Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία», τονίζει και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει καταθέσει, προβλέπεται αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα, το οποίο είναι μία έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει.

Τέλος, εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί δεν προβλέπεται τίποτα για την ψήφο των αποδήμων.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, εφόσον αυτή δεν συμπεριλάβει την κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, όπως και συμβαίνει.

Με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ και Ποταμιού, ο στόχος των 200 βουλευτών απομακρύνεται. Κι αυτό γιατί αν προσθέσουμε τη δεδομένη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκύπτουν 100 αρνητικές ψήφοι.

Οι 75 βουλευτές της ΝΔ οι 10 βουλευτές του Ποταμιού και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ. Βέβαια ειδικά για το Ποτάμι δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι βουλευτές τους θα υπακούσουν στη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη.

Και πάλι, όμως, υπάρχουν και ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν ταχθεί εναντίον της κυβερνητικής πρότασης, όπως ο Χάρης Θεοχάρης και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Και βέβαια τίποτα δεν είναι σίγουρο με τη Χρυσή Αυγή αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτιμά πως πρέπει να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική, αφού με αυτό το σύστημα θα ισχυροποιούσε την πολιτική της επιρροή, εντός κι εκτός Βουλής.

Η επίτευξη της υπερψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για το νέο εκλογικό νόμο με 200 ψήφους φαίνεται δύσκολη καθώς θα πρέπει να να ψηφίσουν υπέρ, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Κεντρώων, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Σημειώνεται ότι για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου της Βουλής, δηλαδή να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους. Σε περίπτωση απλής πλειοψηφίας (από 151 έως 199 ψήφους) τότε η ισχύς του μετατίθεται από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Υπάρχει, όμως , το ερώτημα αν κάποια άρθρα όπως για παράδειγμα η ψήφος στα 17 ή η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών (που είναι πιθανό να υπερψηφιστούν και από το ΚΕΕ) συγκεντρώσουν πάνω από 200 ψήφους που είναι πολύ πιναθό, τότε μπορούν να εφαρμοστούν στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, παρά το γεγονός ότι ο νόμος θα έχει υπερψηφιστεί με λιγότερους από 200 ψήφους;

Εδώ αρχίζει η μεγάλη μάχη της ερμηνείας του Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Α. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: «Πληθαίνουν τα τεκμήρια για συγκάλυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του εγκλήματος των Τεμπών»

Ποιους εκλογείς διαγράφει από τους εκλογικούς καταλόγους το υπουργείο Εσωτερικών

Χρυσοχοΐδης: Σωστά έπραξε ο πρωθυπουργός και διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...