Η κυβέρνηση έχει θέσει στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το σχέδιο νόμου για τη νέα εκλογική πρόταση της, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.
Προς τούτο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Μιχάλης Καλογήρου πήγαν τη Δευτέρα στο Μαξίμου για να δημιουργήσουν το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του με την έλευση Τσίπρα από τη Βαρσοβία και την Κίνα. Πιθανότατα θα ψηφιστεί στις 7 Ιουλίου, διαφορετικά από τις 11 και μετά.
Στο Μαξίμου παραμένουν σταθεροί στην άποψη πως το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17, ενώ θα επιδιώξουν ως το τέλος τη συναίνεση.
Στο θέμα της επιδότησης του πρώτου κόμματος δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης, κόβοντας έτσι κάθε πιθανότητα να περάσει η πρόταση του Ποταμιού για μειωμένο μπόνους.
Το όριο του 3% δεν μειώνεται εκτός αν…
Η μόνη περίπτωση που η κυβέρνηση θα συζητούσε τη μείωση του ορίου για την είσοδο στη βουλή, θα ήταν η εξασφάλιση των 200 ψήφων.
Αυτή η πρόταση θα μπορούσε να έρθει από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης κι έτσι ερμηνεύεται η δήλωση Γεροβασίλη που ανέφερε «η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».
Είναι προφανές πως το «παράθυρο» που αφήνεται ανοιχτό έρχεται να πιέσει ακόμα πιο πολύ το ΚΚΕ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει την κατάργηση του μπόνους του 3%.
Βασική προϋπόθεση είναι πως από αυτό το σενάριο θα περάσει από τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο την διατήρηση της εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στα σημερινά επίπεδα. Ζήτημα που έχει βάλει ως «κόκκινη γραμμή» και ο κυβερνητικός εταίρος.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως παρά την κόντρα που προέκυψε με τον Περισσό, αλλά και την αρνητική δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη η πίεση που θα δεχτούν τα κόμματα θα είναι μεγάλη εκτιμώντας πως δεν είναι τόσο απλό και στο εσωκομματικό τους πεδίο, αλλά και για το ακροατήριο τους να αρνηθούν έναν νόμο που φέρνει την απλή αναλογική και την ισονομία της ψήφου στο προσκήνιο. Για αυτό το λόγο στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή.
Οι επιτελείς του Μαξίμου υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί ουσιαστικά υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων στον πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ απορούν πως οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ θα γυρίσουν την πλάτη στην μετατροπή του εκλογικού συστήματος σε αναλογικό που ήταν το πάγιο αίτημα της αριστεράς.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας.