Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό «Real FM» είπε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μία από τις δεσμεύσεις των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι για τους ΑΝΕΛ το όριο του 3% «είναι κόκκινη γραμμή».
Επικαλούμενος και το τι έγινε στη Θράκη στις Ευρωεκλογές του 2014, είπε ότι «για εθνικούς λόγους πρέπει το 3% να μείνει», προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση χειρίζεται πολύ καλά τα εθνικά ζητήματα».
Είπε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019 και ως εκ τούτου «η απόφαση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν υποκρύπτει συντόμευση των εκλογικών διαδικασιών».
«Αυτό το οποίο κάνει τώρα η ΝΔ είναι έγκλημα. Μου θυμίζει το παιδάκι που έχει κάτσει μέσα στο χωματόδρομο και του πήραν το τόπι και λέει “θέλω το τόπι, θέλω το τόπι”» ανέφερε ο κ. Κουίκ, προσθέτοντας «αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το να ζητάει εκλογές.
Και το κάνει τώρα καλοκαιριάτικα; Πάνω σε μια τουριστική περίοδο; Πάλι αναταράσσει την αγορά που ηρεμεί σιγά- σιγά μετά και από την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τώρα βάζει τέτοιο θέμα εκλογών;».
«Η ΝΔ μπαίνει πλέον σε μια κατάσταση έξω από τα όρια της πολιτικής πραγματικότητας» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε «μονόδρομο» την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημείωσε ότι «ο κόσμος είναι όχι μόνο ανεκτικός, αλλά θέλει κυβερνητικές συνεργασίες», αναφέρθηκε στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, επισήμανε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν «σχέδιο που θα διαταράσσει το ενιαίο Κράτους-Εκκλησίας», υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα ότι «ο κυριότερος πυρήνας της συνεργασίας ΑΝΕΛ- ΣΥΡΙΖΑ είναι μια χάραξη πορείας για να βγούμε από τα μνημόνια».
Χαρακτήρισε φυσιολογικό το άνοιγμα της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο από τον πρωθυπουργό, όπως και τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς και εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για πόλωση του πολιτικού κλίματος, όντας -σύμφωνα με την πεποίθηση του κ. Κουίκ- «χειροπόδαρα δεμένος από το επικοινωνιακό επιτελείο του Σαμαρά το οποίο εξακολουθεί να διευθύνει τη ΝΔ».
«Μου μοιάζει να προσπαθεί να κάνει μια αντιστροφή του ΠΑΣΟΚ του ’80. Τα πράσινα- γαλάζια καφενεία της εποχής εκείνης, τώρα προσπαθεί να τα κάνει τα γαλάζια και μη γαλάζια καφενεία, με μία ακραία γλώσσα και ακραίους βουλευτές» είπε ο κ. Κουίκ για τον πρόεδρο της ΝΔ, προσθέτοντας ότι από την στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό «ας μην έρχεται στο Μαξίμου με πολεμικές συνθήκες, αλλά με συνθήκες που επιβάλει και ο πολιτικός πολιτισμός».
Έθεσε το ερώτημα γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ζητά πρόταση μομφής για την κυβέρνηση προσθέτοντας «να ξέρει ο αρχηγός της ΝΔ ότι επειδή εκλογές δεν θα γίνουν, θα χαθεί και η ευκαιρία να προσπαθήσει να κερδίσει την εξουσία για να προστατέψει Παπασταύρους και άλλους “Παπασταύρους”, τις διάφορες “Λαγκάρντ” τους διάφορους “Μπόργιανς” τους διάφορους “Panama”. Η δική μας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση, για να του φύγει και αυτή η μελαγχολία».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε ότι «σιγά-σιγά θα πάρει μπροστά», ενώ επικαλούμενος την πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, είπε ότι «μέχρι το τέλος του 2016 τα capital controls θα έχουν κλείσει».
Χωρίς να υπερασπίζεται τα capital controls, ο κ. Κουίκ σημείωσε ότι αυτά «ανάγκασαν πολλούς πολίτες να μπουν στην λογική των διατραπεζικών συναλλαγών», ενώ έφεραν και το «πλαστικό χρήμα» που «θα συμβάλει και αυτό ακόμη περισσότερο στην ηρεμία της αγοράς και επιτέλους θα βάλει στη “φάκα” τους ανέντιμους».
“Θα κριθούμε το 2019”
Ο κ. Κουίκ έσπευσε να προσθέσει ότι «η φορολογία αυτήν τη στιγμή δεν είναι ό,τι το καλύτερο», τονίζοντας ότι το καλύτερο όλων θα ήταν η θέσπιση χαμηλών φορολογικών κλιμάκων «όπως έχουν όλες οι γειτονικές μας χώρες».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση εντός του πλαισίου των συμφωνιών με τους θεσμούς για το ζήτημα των επιχειρηματιών «που δεν άντεξαν μέσα στις περασμένες γιορτές και αναγκάστηκαν να φύγουν από τη ρύθμιση των 100 (δόσεων) είτε στα ασφαλιστικά τους είτε στα φορολογικά τους».
«Πάντως τελική απόδοση λογαριασμού για τα πεπραγμένα μας και τις δεσμεύσεις μας, θα κάνουμε το 2019, στο τέλος αυτής της τετραετίας. Τότε θα κριθούμε» κατέληξε στην συνέντευξή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.