Σκληρή κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης εταιρίες προκάλεσε η νέα διάταξη που προώθησε η κυβέρνηση για το πόθεν έσχες και τις offshore εταιρίες των πολιτικών.
Με τη φράση: “Φωνάζει ο κλέφτης”, πηγές της κυβέρνησης απαντούν σε υψηλούς τόνους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι “είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες”.
Με σκωπτικό πνεύμα, συμπληρώνουν ότι για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουν – “αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα”- στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
“Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου”, σχολιάζουν και, τέλος, για τα περί “εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου” τους υπενθυμίζουν “ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές”. “Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα”, προσθέτουν οι πηγές της κυβέρνησης.
Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε δεχτεί πυρ ομαδόν κατά της νέα ρύθμισης, με την ΝΔ να διερωτάται «Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου.Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».
Τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, να καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την σκανδαλώδη διάταξη.
Το Ποτάμι να επισημαίνει “Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη.Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση.
Το ΚΚΕ να τονίζει ότι “απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων.
Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!”.
Την Ένωση Κεντρώων να δηλώνει ότι “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε”.