Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος,
Κατάφερε ο Σόιμπλε να επικρατήσει επί του ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους; Καθόλου. Αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών συναίνεσε σε μια τολμηρή συμφωνία, σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου Suddeutsche Zeitung.
«Ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, δεν είναι να το ζηλεύεις, διότι θα πρέπει να συζητήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για την συμφωνία για την Ελλάδα στην οποία συναίνεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την οποία κληροδότησε στον διάδοχό του (ίσως ακόμα και στον εαυτό του).
Ο Σόιμπλε κατάφερε στις Βρυξέλλες να επικρατήσει προσωρινά ηρεμία στο θέμα της Ελλάδας. Είναι σημαντικό γι αυτόν να αποφύγει τις συζητήσεις στη Γερμανία, προτιμότερο είναι να δώσει πολλά δις ευρώ, τα οποία να επαρκέσουν στην Αθήνα μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017. Γι αυτό έκανε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις ο Σόϊμπλε, διότι πρέπει να τις εκπληρώσει η επόμενη κυβέρνηση.
Ο υπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από την Ελλάδα. Η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι συγκατατέθηκαν να το μειώσουν το 2018. Ο διάδοχός του θα πρέπει να κάνει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τη δύσκολη πορεία προς το κοινοβούλιο την οποία απέφυγε τώρα ο Σόιμπλε.
Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να ξεκαθαρίσει αυτή τη συμφωνία κατά τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Διότι το ΔΝΤ, αντίθετα από το πώς το παρουσιάζει ο Σόιμπλε, συνεχίζει να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Προτίθεται να αποφασίσει επί τη βάσει των ισχυόντων δεδομένων του χρέους στο τέλος του έτους. Αν πει όχι τότε οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, και μάλιστα επικίνδυνα κοντά στις εκλογές».