Η ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν έχει αφήσει περιθώρια για πανηγυρισμούς, καθώς άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου τρέχουν για να κλείσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που επισημάνθηκαν στο Eurogroup, προκειμένου να μην προκύψει τυχόν εμπλοκή με την εκταμίευση της δόσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε εξάλλου λόγο για “ουρές” στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία. Και όσο και αν τονίζουν στην κυβέρνηση πως “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”, από το Μέγαρο Μαξίμου η εντολή είναι να έχουν κλείσει όλα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει η εκταμίευση της δόσης και να πέσει το πρώτο ζεστό χρήμα στην αγορά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Τούτων δοθέντων, το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκκρεμότητες (prior actions) να κατατεθούν με τη μορφή τροπολογίας στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο αναπτυξιακός νόμος του Γιώργου Σταθάκη, στον οποίο η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά για την αναστροφή του κλίματος και τα θεμέλια της ανάπτυξης. Το σενάρια για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα ενδεχόμενο που θέλουν να αποφύγουν στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα πάντως οι όποιες αρρυθμίες παρουσιάζονται μετά τη συμφωνία και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στο ΦΠΑ στα νησιά, αν και δεν περνούν απαρατήρητες στο Μέγαρο Μαξίμου, επί του παρόντος δεν μπορούν να αλλάξουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, η διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου και η προσεκτική τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος έκανε λόγο για διάταξη στα όρια της αντισυνταγματικότητας δεν καθιστούν το εν λόγω μέτρο εν δυνάμει άκυρο.
Ενδεικτική είναι εξάλλου η επανατοποθέτηση του κ. Βούτση λίγη ώρα αργότερα σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος τόνισε πως “δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν”. Με λίγα λόγια ο Πρόεδρος της Βουλής πέρασε την κεντρική γραμμή του Μαξίμου ότι ο ΦΠΑ στα νησιά, ο οποίος έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα του λεγόμενου “συνταγματικού τόξου” πλην του ΚΚΕ, θα εφαρμοστεί κανονικά και τηρουμένων των αναλογιών στο μέλλον θα επανεξεταστεί.
Πιο ξεκάθαρος ήταν εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης επί του θέματος, ο οποίος τόνισε πως “δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή στο νησιωτικό καθεστώς, με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να ρίχνει στο τραπέζι το αντεπιχείρημα “γιατί να χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας οι νησιώτες από τους ορεσίβιους της Ηπείρου;”.