Την ώρα που ΔΝΤ και Ευρωπαίοι ερίζουν για την αναγκαιότητα ή όχι λήψης άμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ήδη την απομείωσή του, υποστηρίζει η γερμανική Die Welt.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και μεταφέρει η Deutsche Welle, «συχνά οι χρηματαγορές αποκαλύπτουν δυσάρεστες αλήθειες. Όταν οι πρωταγωνιστές των χρηματιστηρίων ποντάρουν αληθινά χρήματα, τότε συχνά προεξοφλούν εκρηκτικές οικονομικές εξελίξεις», υπογραμμίζει η Welt, παραπέμποντας στα παραδείγματα της χρεοκοπίας της Ουκρανίας, της πτώσης της Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία και της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία. «Οι αγορές είχαν σημάνει αρκετά νωρίτερα συναγερμό, πριν καν ξυπνήσει η πολιτική».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η τελευταία αλήθεια θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα πικρή για τη Γερμανία και τους φορολογούμενούς της. Ένα ενδιαφέρον διάγραμμα για την Ελλάδα δείχνει ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί πιθανότατα το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Σε αυτό (το διάγραμμα) απεικονίζεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας που το τελευταίο διάστημα υποχώρησε αισθητά κάτω από το 50% (σσ. οι πιθανότητες υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS).
Οι πρωταγωνιστές των αγορών υπολογίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μόλις στο 47%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014 (σσ. όταν είχε εκτιναχθεί πάνω από το 90%)».
Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος της Welt, η τάση αυτή επιτρέπει μια κυρίως ερμηνεία: «Οι πρωταγωνιστές των αγορών αναμένουν ότι οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης, θα απαλλάξουν τη χώρα από μέρος του χρέους της. Αυτό θα καθιστούσε τη χώρα οικονομικά πιο σταθερή ενώ θα περιόριζε τους κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές. Ήδη κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια απομείωση χρέους που δεν θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις».
Σύμφωνα με την Welt οι πρωταγωνιστές των αγορών εκτιμούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπλοφάρει με τις αξιώσεις του, όταν δηλαδή εξαρτά τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας από την αισθητή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. «Κυρίως η Γερμανία επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ και γι΄ αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να κινηθεί στο θέμα του χρέους. Ο χρόνος πιέζει. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στην Ιαπωνία η συνάντηση των ηγετών του G7. Και τότε κανείς δεν θέλει στην ατζέντα το θέμα της Ελλάδας. Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό, ποντάροντας σε μια λύση που θα μπορούσε να είναι ακριβή για τους γερμανούς φορολογούμενους».