Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να δοθεί στο Eurogroup το οριστικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους των Βρυξελλών, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τις εκταμιεύσεις, αλλά ότι η οριστική έγκριση θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε πτυχές της ελληνικής νομοθεσίας, διορθώσεις οι οποίες ωστόσο δεν προσδιορίζονται.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ζητήσουν από τους υφισταμένους τους στο Euro Working Group να εξετάσουν τις απαιτούμενες αλλαγές μέσα στις επόμενες μια έως δύο εβδομάδες και μετά να δοθεί η τελική έγκριση για τις αποταμιεύσεις.
«Περιμένω (να καταλήξουμε) σε μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, η οποία θα υπόκειται σε κάποια τεχνική αξιολόγηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, που επικαλείται το ΑΠΕ οι εκκρεμότητες, θα περιλαμβάνονται στην τελική δήλωση των υπουργών Οικονομικών.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Το μέγεθος της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται από τα 8-9 ως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Αθήνα χρειάζεται τη νέα δόση ως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο για να αποπληρώσει οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εμπλοκή με το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Έντονη δυσαρέσκεια εντός των τεχνικών κλιμακίων αλλά και σε επίπεδο EWG υπάρχει για την ανακοίνωση του νέου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής.
Το θέμα παραπέμπεται από τα τεχνικά κλιμάκια στους ΥΠΟΙΚ με την επισήμανση ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από την υπέρβαση -αν αυτή σημειωθεί- του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων