Οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα την προσεχή Τρίτη, με συμφωνία για τα θέματα της αξιολόγησης αλλά και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, ώστε να καταστεί και μακροπρόθεσμα βιώσιμο, προαναγγέλλουν οι αρμόδιοι διεθνείς παράγοντες και αξιωματούχοι.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλες οι πλευρές μπορούν να φτάσουν σε μία συνολική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε σε παρέμβασή του πως “έχουμε πάρει πολλά από την Ελλάδα και της έχουμε δώσει πολύ λίγα”, προαναγγέλοντας συνέχιση της θετικής στάσης της Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα υπέρ της διευθέτησης του χρέους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο στην παρέμβαση και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζαν Λιου, ο οποίος ζήτησε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο περιθώριο της συνάντησης των G7 ευελιξία προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο Λιου υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε έναν βιώσιμο δρόμο μέσα από ουσιαστική ελάφρυνση» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.
Παρά τη μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ για τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που προτάσσει, στο ζήτημα του χρέους το Ταμείο εμφανίζεται “σύμμαχος” των ελληνικών συμφερόντων. Με τη νέα διαρροή εγγράφου που είδε το φως της δημοσιότητας το ΔΝΤ φαίνεται πως επιμένει σε πλήρες πάγωμα της καταβολής τόκων και κεφαλαίου της Ελλάδας προς τους δανειστές ως το 2040, θέση η οποία προκαλεί νευρικό κλονισμό στο Βερολίνο και τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αν και μαξιμαλιστική η θέση του Ταμείου ενόψει της διαπραγμάτευσης, είναι ενδεικτική των προθέσεων με τις οποίες προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, την ώρα που η συμμετοχή του στο πρόγραμμα δεν τίθεται επ’ ουδενί υπό αμφισβήτηση από τους Ευρωπαίους και δη το Βερολίνο.
“Είμαστε πολύ κοντά σε μια πολύ καλή λύση” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή προϊδεάζοντας για τελική συμφωνία στο Eurogroup, αλλά και για το περιεχόμενο της ρύθμισης.
Ο διεθνής Τύπος μιλούσε χθες για προσέγγιση Σόιμπλε – ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό χρέος, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Φρ. Ολάντ.
«Ίσως έχουμε μια πολύ καλή συμφωνία, θα το δούμε» υπογράμμισε στις Επιτροπές της Βουλής κατά την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, για την οποία τόνισε ότι «είναι σχεδόν απίθανο να μην κλείσει». Αναφερόμενος στα όσα συζητούνται για το χρέος, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι καθώς φαίνεται να αποφασίζεται η μετατροπή του κινούμενου επιτοκίου σε σταθερό.
Ο συσχετισμός δυνάμεων πλέον με την αξιολόγηση να έχει επί της ουσίας ήδη κλείσει είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι απομονωμένος, όπερ και επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση των G7. Ως εκ τούτου στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζονται άπαντες αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην νομοθέτηση των επώδυνων μέτρων του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να μην δοθεί περιθώριο σε κανέναν από τους αντισυμβαλλόμενους να προβάλλουν εμπόδια της τελευταίας στιγμής που θα αποτελέσουν ανάχωμα για τη διευθέτηση του χρέους.
Η βιωσιμότητα του χρέους θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και την επενδυτική κοινότητα για αναστροφή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, γεγονός που έχει καταστεί σαφές από όλες τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά που έχει αναλάβει το φορτίο της προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα, τα πρώτα σημάδια ανάσας στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας αναμένεται να φανούν από την εκταμίευση της δόσης μαμούθ των περίπου 11 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου, με τα μισά σχεδόν χρήματα να διοχετεύονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.