Η Γερμανία και το ΔΝΤ προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές τους για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας και να αποφύγουν μία διαμάχη που θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρουν οι Financial Times.
«Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο, εν όψει της εκταμίευσης των χρημάτων που έχει μεγάλη ανάγκη η Αθήνα. Οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να επιταχυνθούν τις ερχόμενες ημέρες, επειδή οι υπουργοί της Ευρωζώνης θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα, ώστε η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση τον επόμενο μήνα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Μετά από μήνες που αντιστεκόταν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά θέλει να αποφύγει να ζητήσει την άδεια της όλο και πιο επιφυλακτικής γερμανικής Βουλής, η οποία πρέπει να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.
Έτσι ο κ. Σόιμπλε πιέζει να καθυστερήσουν έως το 2018 οι μεγάλες αλλαγές, όταν θα έχει λήξει το τριετές πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ και αρκετά μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να πιέσει το Ταμείο πολύ, επειδή, αν φύγει αυτό από το πρόγραμμα, θα πρέπει να πάρει έγκριση από τη γερμανική Βουλή για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ. «Δεν θα πάει μάλλον στη γερμανική Βουλή… χρειάζεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στους Financial Times.
Η επιλογή της συμμετοχής του ΔΝΤ ως συμβούλου (στο ελληνικό πρόγραμμα), χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, πιθανόν να είναι αποδεκτή από ορισμένους Γερμανούς βουλευτές, κυρίως του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που είναι ο εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά δεν είναι αποδεκτή για τους περισσότερους βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της ‘Αγκελα Μέρκελ και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). «Δεν είναι δυνατό. Εάν έχω εγώ όλες τις υποχρεώσεις, σε τι θα χρησιμεύσει ένας σύμβουλος», δήλωσε ο Έκχαρτ Ρέμπεργκ που είναι ο επικεφαλής της CDU/CSU στην επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής.
«Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη εξετάζουν τώρα επιλογές ελάφρυνσης του χρέους, με τις οποίες θα αποφευγόταν μία ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή», αναφέρει το δημοσίευμα. «Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα με μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και να κλειδώσει τα σημερινά χαμηλά επιτόκια: Η εξοικονόμηση πόρων θα μπορούσε να περάσει στην Αθήνα, χωρίς να χρειάζεται ψήφος της γερμανικής Βουλής», δήλωσε ο αξιωματούχος».