Διαβάστε σχετικά για Αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), Γεωπολιτική, Εγνατία Οδός, Ενέργεια, Μεσόγειος Θάλασσα, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο, Χρήστος Σπίρτζης,
Με την δημιουργία του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Αδριατικής προς την κεντρική Ευρώπη, η Ελλάδα αναβαθμίζεται ενεργειακά και στρατηγικά, καθώς πλέον είναι μία χώρα με πολύ μεγάλη υποδομή για την προμήθεια της Ευρώπης.
Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά, καθώς αυτή τη φορά δεν φτιάχνουμε ένα έργο μόνο για την κεντρική Ευρώπη, όπως συνέβη με την Εγνατία, σημείωσε ο υπουργός. Δεν διέρχεται μόνο από την χώρα μας, χωρίς να το εκμεταλλευτούμε για την δική μας παραγωγική δομή και την ανασυγκρότησή της.
Ο κ.Σπίρτζης θύμισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο δάνειο που το πληρώνει ο ελληνικός λαός, το οποίο πήρε η χώρα για να κατασκευαστεί η Εγνατία, η οποία δεν συνδέεται λειτουργικά με κανένα λιμάνι, καμία παραγωγική ζώνη, καμία τουριστική περιοχή.
Με τον αγωγό που δημιουργείται, αντίθετα, θα συνδεθούν τα ελληνικά δίκτυα, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα. Ενα από τα σημαντικότερα είναι ότι, σε συνεργασία με την μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορεί να μεταφερθεί προς την Ευρώπη και το φυσικό αέριο από τις πλατφόρμες εξόρυξης της ανατολικής Μεσογείου. Οταν αναβαθμίζονται το λιμάνι και τα δίκτυα της Αλεξανδρούπολης, αυτά θα χρησιμοποιηθούν και από τις μεγάλες χώρες και τις εταιρείες που έχουν βαρύνουσα σημασία στον κλάδο, σημείωσε ο ίδιος.
Απέρριψε επίσης την άποψη ότι πρόκειται για «έργο Σαμαρά», σχολιάζοντας ότι αυτά τα έργα σχεδιάζονται από πολλές χώρες ταυτόχρονα, ειδικά τους μεγάλους καταναλωτές στην κεντρική Ευρώπη και τις μεγάλες παραγωγούς χώρες και εταιρείες, καθώς αναζητούνται τρόποι εφοδιασμού των αγορών με ενεργειακούς πόρους.
Η Ευρώπη προσπαθεί παγίως να απεξαρτηθεί από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, κάτι που έχει προσπαθήσει πολλές φορές, εσχάτως με την εξοικονόμηση ενέργειας, σημείωσε. Δεν έγινε ξαφνικά οικολογική η Ευρώπη, ο στόχος είναι η απεξάρτηση, όπως είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι μεγάλοι αγωγοί, με μεγαλύτερο τον TAP, κανένας Σαμαράς, το θέμα ήταν ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει και να αναβαθμίσει το έργο και τη χώρα.
Εξάλλου, ο κ.Σπίρτζης αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα των σκανδαλωδών δαπανών για τις άγονες γραμμές στις αερομεταφορές, που κόστιζαν δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, όταν μισό εκατομμύριο προπληρωμένες θέσεις παρέμεναν άδειες.
Ενδεικτικά, η γραμμή Αθήνας – Πάρου θεωρείται άγονη γραμμή και επιδοτείτο με πάνω από 4 εκατ. ευρώ, επειδή το μικρό αεροδρόμιο δεν επιτρέπει την πρόσβαση μεγάλων αεροσκαφών. Με αυτά τα κονδύλια, σε τέσσερα χρόνια θα δημιουργείτο μεγάλο αεροδρόμιο, ακυρώνοντας το λόγο της επιδότησης και πολλαπλασιάζοντας τον τουρισμό στο νησί…