Την διαφωνία το με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αξιολόγηση εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης εκτιμώντας ότι η λύση που θα δοθεί δεν θα είναι βιώσιμη, με μόνη εναλλακτική να υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο Press Project είπε ότι η κυβέρνηση έχει ιερή υποχρέωση να μην υπογράψει κάτι που δεν θα είναι βιώσιμο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και το χρέος και μάλιστα πρότεινε αποχώρηση της Αθήνας από την διαπραγμάτευση προκειμένου «Βερολίνο και Βρυξέλλες να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τονίζοντας ότι είναι προτιμότερη μια ρήξη τώρα παρά μια ρήξη αργότερα.
Ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί 100%
Ο πρώην υπουργός δεν συμφωνεί με την αισιοδοξία της κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η συνεχής λήψη δημοσιονομικών μέτρων χωρίς άμεση αναδιάρθρωση του χρέους εντείνει τα προβλήματα, καθώς φέρνει συνεχώς μεγαλύτερη φορολόγηση: «Το να επιτευχθεί συμφωνία και να έχουμε στόχους για 3,5% πλεόνασμα στο διηνεκές με αντάλλαγμα την αναδιάρθρωση είναι δώρον άδωρον. Γι’ αυτό πρέπει να θέσεις την αναδιάρθρωση ως πρώτο ζήτημα για να έχεις την ελπίδα να έρθει η ανάκαμψη. Αν το χρέος κουρευτεί και παραμείνει η λιτότητα, δεν υπάρχει κέρδος».
Αναφερόμενος στον «κόφτη» είπε ότι είναι ένα μέτρο που και ο ίδιος είχε προτείνει όταν ήταν υπουργός, αλλά σε συνδυασμό με μείωση της φορολογίας, τονίζοντας ότι ήταν σίγουρος ότι λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων δεν θα χρειαζόταν ποτέ να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός. Πρόβλεψε μάλιστα ότι λόγω και της αύξησης των έμμεσων φόρων ο στόχος για τα πλεονάσματα δεν θα επιτευχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει 100% πιθανότητα να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».
Το Grexit και η απάντηση στον Δραγασάκη
Αναφερόμενος στην απειλή περί Grexit, ο πρώην υπουργός είπε ότι εξαρχής διαφωνούσε με την πολιτική της συγκεκριμένης απειλής, τονίζοντας πάντως ότι αυτό δεν σήμαινε ότι έπρεπε να το φοβόμαστε. «Κινούμαστε εντός του ευρώ αλλά δεν υπογράφουμε συμφωνία που είναι μη βιώσιμη. Ο απέναντι μας έπαιζε με την απειλή του Grexit, όχι εμείς. Η απειλή η δική μας – που στην ουσία δεν συνιστούσε απειλή, αλλά ήταν το όπλο μας απέναντι στην απειλή των άλλων με Grexit – ήταν το κούρεμα ομολόγων της κεντρικής τράπεζας».
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή ήταν η συμφωνία που είχε κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και την τότε διαπραγματευτική ομάδα, προσθέτοντας για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Το ότι ο κ. Δραγασάκης έθεσε βέτο για το κούρεμα ομολόγων έχω την αξιόπιστη πληροφόρηση πως το γνώριζαν στις Βρυξέλλες πριν το κλείσιμο των τραπεζών».
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, ο πρώην υπουργός είπε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για πραξικόπημα: «Το μόνο που έχω να πω σε αυτό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να υπογράψει εκείνο το βράδυ μετά από τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης».
«Ο Σόιμπλε παραδέχεται πως είναι αστοιχείωτος»
Αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς για τον γερμανό υπουργό οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης» και πρόσθεσε ότι στο επίμαχο βίντεο απάντησε στην ερώτηση για το ποιος κάνει κουμάντο στο Eurogroup. «Ακόμα και ο ίδιος )( σ.σ. ο Σόιιμπλε) μέσα στο Eurogroup φάνταζε ανήμπορο ανθρωπάκι. Γιατί οι δυνάμεις, λόγω της κακής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, είναι τόσο ανεξέλεγκτες που ακόμα και ο Σόιμπλε μοιάζει ανήμπορος». «Και σε ερώτηση που μου έγινε για το αν ο Δρ Σόιμπλε είναι οικονομική διάνοια απάντησα πως όχι. Είναι οικονομικά αστοιχείωτος και το λέει και ο ίδιος για τον εαυτό του και μάλιστα θεωρεί προσόν του πως δεν καταλαβαίνει από μακροοικονομική θεωρία. Δεν θέλει να καταλάβει, καθώς βλέπει τη θέση του ως ΥΠΟΙΚ, ως θέση εξουσίας για να δημιουργεί ισορροπία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Θέλει να επιβάλει στην Ελλάδα κανόνες που αδιαφορεί αν θα λειτουργήσουν μόνο και μόνο για να ‘ακούσει’ το Παρίσι».