Στο γνωστό μαχητικό του ύφος απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Με φόντο στο γραφείο του τον Άρη Βελουχιώτη ο ίδιος αναφέρεται σε νόμο για τις προμήθειες και υπόσχεται «επιβράβευση», δηλαδή αξιολόγηση.
Παραδέχεται ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη χρειάζεται 12.000-15.000 προσλήψεις για να αναπτυχθεί, αλλά δεν είναι πολύ σαφής στο πότε και πώς αυτό θα γίνει.
Στα βήματα, εξάλλου, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, δεν βλέπει κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, παρά μόνο «μαϊμουδιές» μιας μειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο κ. Πολάκης, επίσης, απαντά για τον «κόφτη», το ΣΥΡΙΖΑ και τις προσωπικές του επιλογές.
Τι γίνεται με τον Βελουχιώτη; Τον έχετε παντού. Θα υπέγραφε μνημόνια αν ήταν σήμερα, όπως κάνατε εσείς;
Θες να σου απαντήσω; Ο Βελουχιώτης υπέγραψε δήλωση, αλλά πήγε μετά και οργάνωσε αντάρτικο και αν δεν ήταν αυτός δεν θα γινόταν τίποτα.
Δηλαδή, θα κάνετε αντάρτικο;
Άκουσες τι είπα. Ο Βελουχιώτης υπέγραψε δήλωση, αλλά ήταν αυτός που ηγήθηκε του αντάρτικου.
Κατά βάση, πέρα από τις μικρές αυξήσεις -όπως λέτε- στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες, η πολιτική που ακολουθείτε είναι αυτή που εφαρμοζόταν και από άλλες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνιο. Επομένως, τι διαφορετικό κάνετε;
Δεν έχει καμία απολύτως σχέση αυτό που κάνουμε εμείς μ’ αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι. Οι άλλοι απέλυαν, εμείς προσλαμβάνουμε.
Πριν από έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο και μίλησε για 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με προτεραιότητα στις ΜΕΘ. Προχθές, κατά την έναρξη της διημερίδας για την ΠΦΥ, μίλησε για 3.448 προσλήψεις. Τελικά, τι συμβαίνει;
Δώσαμε παράταση σε περίπου 1.000 άτομα επικουρικό προσωπικό, διορίσαμε επιπλέον 565, προκηρύξαμε ακόμα 1.202 θέσεις επικουρικών, διορίσαμε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, για πρώτη φορά με καθαρές διαδικασίες, 141 άτομα με οκτάμηνες συμβάσεις και προκηρύξαμε, επίσης για πρώτη φορά ύστερα από 5 χρόνια, 985 μόνιμες θέσεις.
Για αυτές τις 985 υπάρχει πράξη υπουργικού συμβουλίου από την εποχή του Αδ. Γεωργιάδη. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνετε τους επικουρικούς, οι οποίοι πληρώνονται από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων, και τους συμβασιούχους. Πόσες προσλήψεις μόνιμων είναι όμως να γίνουν;
Εμείς θα βάλουμε εργαζόμενο κόσμο στα νοσοκομεία με κάθε τρόπο και μέσο. Δώσαμε έγκριση για ακόμα 690 θέσεις μόνιμων γιατρών και 1.700 μόνιμους λοιπό προσωπικό. Διορίσαμε 187 μόνιμους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ με προκήρυξη του 2014 και αναμένεται η προκήρυξη ακόμη 100 θέσεων.
Οι 1.077 θέσεις διοικητικών από προκήρυξη του 1998 και οι 500 του ΚΕΕΛΠΝΟ ολοκληρώνονται τον Μάιο… Παρατηρήσατε ότι στα νοσοκομεία δεν γίνονται πλέον κινητοποιήσεις; Ο κόσμος καταλαβαίνει. Οσο γι’ αυτά που κάνει μια μειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι μαϊμουδιές.
Ωστόσο, το έλλειμμα ισοσκελίζεται;
Δεν ισοσκελίζεται το έλλειμμα. Δεν ξέρουμε πόσοι έχουν φύγει, γιατί δυστυχώς τα στοιχεία τα οποία έχουμε είναι αντιφατικά.
Πέρυσι ο πρωθυπουργός είχε δώσει έμφαση στις ΜΕΘ. Δεν ευοδώθηκε αυτή η κατάσταση και μάλιστα έχουμε τα τεκταινόμενα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Εχετε γίνει κεντρικό πολιτικό πρόσωπο, έχετε επικριθεί για τον τρόπο που αντιδράτε πολιτικά. Θα επιμείνετε σε αυτή την τακτική; Ωφελεί την κυβέρνηση;
Εγώ δεν πρόκειται να υποδυθώ κάτι που δεν είμαι. Ο καθένας μας είναι αυτό που έχει μεγαλώσει. Είναι το αξιακό φορτίο που έχει πάρει, οι εμπειρίες που έχει συσσωρεύσει από τη δουλειά του και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την πολιτική και την ενασχόληση με τα κοινά.
Θεωρώ εντελώς ψευδεπίγραφο από τη μεριά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ την ενασχόληση με το άγριο και αθυρόστομο του χαρακτήρα μου, με την επιθετικότητα και τις λεκτικές υπερβολές. Δεν είμαι υπουργός διαφορετικός από ό,τι είμαι ως άνθρωπος. Αυτό για το οποίο κρίνεται ο καθένας είναι η ουσία όσων κάνει.
Ποιο μήνυμα φέρνει ειδικά στη νεολαία αυτή η λογική τού «θα σε χώσω 3,5 μέτρα κάτω από τη γη», «βοθροκάναλα» κ.λπ.;
Αυτή την ευαισθησία περί των «τριών μέτρων κάτω από τη γη» δεν την είδα όταν με αποκάλεσε ο δημοσιογράφος «σκύλο». Είναι γεγονός ότι ένα σύστημα το οποίο είναι δομημένο 40 χρόνια δεν σου λέει «ορίστε, περάστε». Δεν είναι μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο λόγος για τον οποίο δεχόμαστε αυτή την επίθεση είναι η ετοιμασία του νομοσχεδίου για τις προμήθειες. Στην Υγεία, για 13 χρόνια το κρατικό χρήμα ήταν περίπου 16-17 δισ. ευρώ. Από αυτά ξέρουμε ότι τα 6,5 δισ. ήταν μαύρο χρήμα υπερτιμολόγησης, ακόμα και σήμερα.
Ετοιμάζετε νομοσχέδιο;
Αρχές Ιουλίου θα το φέρουμε στη Βουλή. Επιπλέον, χρειάζεται να γίνει και μια πολύ μεγάλη εσωτερική αναδιανομή στο σύστημα: Θα αμείψουμε τη ζωντανή εργασία, τους ανθρώπους που δουλεύουν, και όχι τη νεκρή εργασία, αυτή δηλαδή που είναι συσσωρευμένη σαν υπεραξία και μαύρο χρήμα.
Προλαβαίνετε να τα κάνετε όλα αυτά;
Είμαστε υποχρεωμένοι να προλάβουμε. Και καθώς έχουμε τη στήριξη και την ανοχή του ελληνικού λαού, θα τα κάνουμε. Είναι θέμα απόφασης, όχι χρόνου. Αλλάζουν οι μηχανισμοί, δεν είναι αιώνιοι. Επαιξαν τα ρέστα τους. Εχω σκοπό να μείνω. Εχω σκοπό ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα μαζί με τον Αλέξη και με όλους όσοι έχουν πιστέψει σε αυτό το σχέδιο και αυτή την απόπειρα που είναι μοναδική στην Ευρώπη.
Ανησυχείτε για τον επικείμενο ανασχηματισμό;
Την απόφαση για τις υπουργικές θέσεις την είχε, την έχει και θα την έχει ο πρωθυπουργός. Εμείς είμαστε λοχαγοί και φαντάροι και όπου μας καλέσει, θα υπηρετήσουμε.
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε μια χαρά. Ο Θανάσης Γιαννόπουλος είναι ένας άνθρωπος που εγώ τοποθέτησα στο Δ.Σ.» είπε προ ημερών ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας για τον άνθρωπο που εσείς αντικαταστήσατε.
Το μόνο που έχω να πω είναι πως το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλάζει. Τέρμα τα ρουσφέτια και το μαύρο χρήμα, όσες μηνύσεις κι αν μας κάνουν. Εμείς ήρθαμε για να υπηρετήσουμε ένα διαφορετικό κοινωνικό συμβόλαιο.
Ωστόσο, ενώ έγιναν σημαντικές εξαγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε σχεδόν στα ίδια. Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Σκεφτήκατε ποτέ ν’ ανεβείτε στη μηχανή σας και να φύγετε, να τα παρατήσετε;
[γελάει] Τo μεγάλο ζόρι ήταν η 13η και η 14η Ιουλίου. Τότε έκανα αυτό που κάνω πάντα. Ρώτησα τους ανθρώπους με τους οποίους δούλεψα μαζί 4-5 χρόνια στον Δήμο Σφακίων, τι να κάνω. Η συντριπτική πλειονότητα μου απάντησε: «Μείνε και πολέμα». Αυτό έκανα. Διότι, ξέρεις, η πραγματική ζωή και η πραγματική πολιτική διαχείριση δεν είναι αυτό που έχεις σαν θεωρητικό κατασκεύασμα στο μυαλό σου.
Να πούμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την οποία θα αντικαταστήσετε. Πώς θα λειτουργεί αυτό το δίκτυο;
Υπάρχουν δύο ζητήματα: ο οικογενειακός γιατρός και οι ομάδες υγείας. Αυτά θα ξεκινήσουν σε πιλοτική μορφή και θα ’χουν την ευθύνη της αγωγής υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για έναν πληθυσμό περίπου ανά δήμο. Το δεύτερο σκέλος είναι η κάλυψη των κενών στις μονάδες ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του δικτύου; Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμ. Βαρδαρός, μίλησε για 85% ανάπτυξη του δικτύου το 2027 και ολοκλήρωση αναλόγως το 2030.
Κάποια πράγματα γίνονται με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα που υπάρχουν τώρα.
Είπατε ότι θέλει πολύ κόσμο, πόσο;
Συνολικά στην πλήρη ανάπτυξη 12.000-15.000 άτομα.
Με τη μεσοσταθμική φαρμακευτική δαπάνη και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ, που ήταν 9% το 2009 και έχει φτάσει 27%, τι θα γίνει;
Η προσπάθειά μας θα είναι να υπάρχει αύξηση της χρήσης γενοσήμων και μάλιστα θα δοθούν και κάποια κίνητρα στους φαρμακοποιούς. Δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα όμως αυτό, αν και υπαρκτό.
Πληρώνει, όμως, ο κόσμος. Δεν είναι αυτό σοβαρό;
Θα υπάρξουν και άλλες μεταβολές, τώρα που αρχίσαμε να ισορροπούμε.
Με την περίθαλψη των ανασφάλιστων;
Παρ’ όλες τις δυσκολίες του μηχανισμού που υπάρχει, το λύνουμε.
Το όριο που βάζετε είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο της Ν.Δ. το 2006. Ηταν 6.000 ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσαυξημένο 20% για κάθε σύζυγο και κάθε παιδί, ενώ εσείς περάσατε στα 2.400 ευρώ. Γιατί το μειώσατε;
Τα όρια αυτά έπρεπε να τα αντιστοιχίσουμε με τα όρια του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης. Ενας έμπορος ο οποίος έμεινε ανασφάλιστος γιατί πάει άσχημα το μαγαζί του ή γιατί έκλεισε δεν μπορεί να πάρει τα φάρμακά του, όταν ένας ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή.
Μα, δεν είναι χαμηλό το όριο;
Ναι, είναι χαμηλό, αλλά λέω ότι αυτοί οι άνθρωποι που καλύπτονται είναι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν και στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης.
Τα 100 εκατ. ευρώ επαρκούν για την περίθαλψη των ανασφάλιστων;
Πιστεύουμε πως ναι. Αν χρειαστούν, τώρα που χαλάρωσε η θηλιά, βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, θα τις κάνουμε. Η Υγεία, η Παιδεία και το κοινωνικό κράτος θα έχουν προτεραιότητα.
Εχουμε και τον προληπτικό μηχανισμό. Πιστεύετε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσει;
Μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup, είναι σαφές πως αρχίζουμε να βγαίνουμε από ένα βαθύ πηγάδι. Τον περασμένο Ιούλιο κάναμε μια συμφωνία που ήταν συμβιβασμός, που αντανακλούσε τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων και τη δυνατότητα που είχαμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Δεν ήταν προδοσία ή υποχώρηση, ήταν ένας συμβιβασμός.
Δεν ήταν αυτό που θέλαμε, ούτε τώρα είναι ακριβώς. Από κει και πέρα, τηρήσαμε όσα είπαμε, θα κλείσει η αξιολόγηση, θα πραγματοποιηθεί το παράλληλο πρόγραμμα και θα βγάλουμε ένα μεγάλο αγκωνάρι από τον λαιμό μας με τη συζήτηση για το χρέος. Και σ’ όλα αυτά, είμαστε όλοι μαζί.